7 savjeta za bolje fotografije za dokumente

8. prosinca 2022.

Da su fotografije za dokumente većini među lošijim svojim fotkama koje su vidjeli, nije ništa novo – no ovo ne mora uvijek biti ovako: moguće je utjecati na to kako će ispasti te da ti se ipak svide na kraju…

No, za početak, koji je uopće razlog da toliko ne volimo ove slike:

Zašto se rijetko kome svide vlastite fotografije za dokumente?

Pojašnjenje je jednostavno… i sadržano je unutar dokumenta čiji izvor je MUP – gdje je fino opisano kakva točno treba biti fotka za dokumente. I to vrlo precizno.

Nema izbora bolja strana mi je ova/ona

Samo direktno ravan pogled en face u kameru prolazi, sve ostalo nije unutar standarda. Isto kao i naginjanje glave. Nikako, izravnaj se uz pomoć libele ako drugačije nije moguće.

Nema igranja s kosom

OK, frizuru ipak možeš birati, ali – da ne zaklanja nimalo lice ukoliko ti je to inače navika.

Sve mora biti na milimetar

Oči, nos, brada i uši moraju biti točno naciljane bez greške prema šabloni (ne vjeruješ? evo linka za provjeriti ovu šablonu).
Ajd, par milimetara za razliku u širini i visini glave se tolerira; ali van toga – sve mora biti po špagi, točno po nacrtanoj šabloni.

Nema nikakvog poziranja i mimike lica

Čak je i naglasak unutar teksta “izraz lica mora biti neutralan”; ukoliko inače imaš osmjeh od uha do uha… ima da se uozbiljiš za ovu fotku. Možda bi bilo dobro da se misli na mutan kišovit dan, gledaj u bezizlasnost neke situacije gdje ne možeš ništa pomoći… i to je to.

Igra svjetla? NE!

Mi fotografi se volimo igrati svjetlom, čak bi se moglo reći – crtamo svjetlom. U slučaju portreta, kao i kod poziranja te prikaza mimike lica, uz svjetlo možemo neke vizualne karakteristike te osobine naglasiti, neke možda prikriti… no, za potrebe ove fotke ništa od ovog nije dozvoljeno. Fotografije za dokumente su sve osvjetljene dosta jednolično bez neke drame dobivene igrom svjetla i sjene.

Odabir pozadine je out

Pozadina i popratni elementi na fotografiji često daju kontekst ali i mogu istaknuti neke stvari kao i skrenuti pažnju s njih… samo, ovdje je izbor bijelo. Možda i nešto sivo prođe… no ipak bijelo.

Ovo se obično obavlja usputno

Uvijek si u žurbi kad trebaš riješiti dokumente, nikome to nije prioritet – zato su i svi fotografi za dokumente… odmah pokraj policije. I specijalizirani su za napraviti točno ovakve fotografije za dokumente kakve su propisane, unutar par minuta. Nikakav dogovor prije što bi, kako bi ili savjeti za poziranje i oblačenje – jer, ionako je propisano kako ćeš izgledati.

Većina ljudi će i biti nervozna kad im se uperi fotoaparat u njih… klik klik klik… to je to, sljedeći – još ne uspiješ ni snaći i uz nervozan i ukočen izraz od lica od kad uđeš u studio već izlaziš s fotografijama. A neki neće dobiti ni izbor fotografija, kamoli tek da se eventualno ponovi fotkanje ako misliš da će par minuta kasnije ispasti bolje fotke jer nervoza pomalo otpušta.

I istina, nekad imaš sreće pa teta na šalteru propusti i neke fotke koje ne odgovaraju baš striktno standardima. No, rijetko tko će od fotografa za dokumente riskirati da se igra s time; posao im ovisi o tome, svaki nezadovoljan klijent koji se vraća s MUPa je gubitak novca, vremena i ugleda.

Unaprijed je propisano kako ćeš ispasti na fotkama za dokumente, to što ti se to ne svidi je ustvari manje važno. Ili?

 

Jer, daleko od toga da ne možeš svejedno utjecati na to kako će ispasti tvoja fotografija kako bi ipak zadovoljstvo bilo i s tvoje strane…

Stvar je ipak u pripremi, ovo je 7 stvari na koje ipak možeš utjecati

 

1. Naspavaj se

Vjerojatno izgleda poprilično banalan savjet, no svejedno mnogima promakne važnost dobrog sna prije fotografiranja – jer umor je vidljiv kao prvo u podočnjacima (ne, ne retuširaju se za primjenu fotografije za dokumente) a zatim i u podbuhlosti cijelog lica. Ovo će biti još dodatno izraženo ukoliko je dan prije bio i alkohol u igri…

2. Pričekaj dan kad te kosa sluša

Ovo je možda utopija, no frizura je također vrlo važan znak prepoznatljivosti i kao prvo ćemo izgledati bolje uz bolju frizuru, a kao drugo – i cjelokupan naš izgled i na fotografiji će isijavati zadovoljstvom kad znamo da je frizura u redu.

U svakom slučaju, kao što je već rečeno – ovo nije prilika za neke neuobičajene frizure već za nešto jednostavnije, što prvenstveno ne prekriva lice. Fotografije za dokumente se ionako prvenstveno odnose na lice.

3. Upotrijebi ogledalo… ili okini selfie?

Iako će većina fotografskih studija gdje se rade fotografije za dokumente imati u prostoru ogledalo, nije ga loše ni ponijeti – čisto za svaki slučaj. No, i ako nema ni jednog ni drugog – okini selfie i provjeri je li sve u redu prije nego počne fotografiranje:

 • frizura
  • je li svaka vlas na mjestu ili ima nekih neposlušnih čuperaka
 • odjeća
  • ispravi kragnu, izravnaj nabore te rubove koji su se presavinuli
 • šminka
  • stoji li još uvijek sve savršeno? treba li možda nešto dodatno popraviti?
 • dlake na licu
  • u slučaju da se kao i kod kose našla neka neposlušna vlas – ispravi to

4. Ispravi se

Istina, za fotografije za dokumente će ti se vidjeti samo glava – no svejedno se može primjetiti razlika, naročito što se tiče ramena i položaja glave.

Za ovo počni od donjeg dijela leđa – ispravi kao prvo taj dio, nakon toga zabaci malo ramena prema natrag (ovo će automatski ih spustiti malo da izgledaš manje preplašeno). I za kraj – produži vrat tako da probaš dignuti glavu čim je više moguće (NAPOMENA – ne bradu, već cijelu glavu!). Sve ovo skupa bi moralo rezultirati puno boljim stavom, pa tako i fotografijom, iako je riječ samo o fotografiji glave.

5. Izbjegni podbradak

Uglavnom ni sami ne shvatimo da nam položaj glave, čak i uz prethodno ispravljanje, nije idealan i s te strane ispadne podbradak što je zadnje što želimo vidjeti. I, iako za ovo izgleda da bi kao prvo trebalo možda izgubiti par kilograma, rješenje je ustvari jednostavno – gurni bradu prema naprijed; ustvari preciznije rečeno: pomakni glavu naprijed kao da želiš svoje uši približiti fotoaparatu.

Da, osjećaj kad se ovo napravi izgleda možda blesavo i na prvi pogled je neprirodno… no kad vidiš fotografije, iznenaditi ćeš se koliko je magijom nestao taj podbradak.

6. Umjesto fotoaparata zamisli neku dragu osobu

No opet, ne previše dragu – kod fotografije za dokumente nije dobro imati ni naznaku smješka. Svejedno je dobro ovo napraviti kako bi se smanjio osjećaj da buljiš u neživu napravu. Što istina i činiš, ali je rezultat toga tj. fotka – ono što će ta osoba gledati nakon fotografiranja te se može shvatiti i samo kao prijenosni element do očiju te osobe.

7. Probaj ponovo

Ukoliko nije velika gužva pitaj za izgled fotke dok je još u fotoaparatu – te ako ti se ne svidi zamoli da se napravi još par fotografija. Vrlo vjerojatno je da ćeš vidjeti gdje je greška te moći ispraviti to odmah u ponovljenoj fotografiji.

Ukoliko ipak ne ide taj dan, pokušaj koji drugi – nekad nam čisto ne ide i ne treba si zamjerati na tome. Sutra je isto opcija, naročito ako ne ostaviš da sve obaviš u zadnji tren – tada ipak može biti da nema izbora.

S druge strane, nemoj imati ni previsoke standarde – iz gore opisanih razloga vezanih uz to zašto su fotografije za dokumente takve kakve jesu, može biti da uz sav trud svejedno neće biti na razini tvog najboljeg izdanja.

 

Naravno, uz ovo sve – vrijede i ostali savjeti važeći za portretne fotografije.