AI restauracija fotografija

7. travnja 2023.

AI restauracija fotografija – može li to umjetna inteligencija sama?

Iako sam već bio pisao na ovu temu tj. umjetne inteligencije u smjeru obrade fotografija – ovo je nešto što je danas toliko široko područje da je teško sve obraditi u jednom tekstu.

Koliko god je moguće napraviti čudo kroz Photoshop i tehnike koje se već stotine godina upotrebljavaju za retuširanje fotografija.. AI tj. umjetna inteligencija to radi brže i uz stvarno zadivljujuće rezultate, iako za sad možda još ne toliko savršeno – barem ne od iskusnog retušera koji uzme vremena za napraviti posao po pravilima struke.

Trenutno najnapredniji model AI-a vezanog uz restauraciju fotografija pod nazivom GFP-GAN (GFP za “Generative Facial Prior”) je, kao i većina ostalih modela, dostupan u obliku open source-a te se može jednostavno koristiti za restauraciju i retuširanje svih fotografija – a uz pomoć par besplatnih servisa je za upotrebu online (napomena: ništa nije besplatno – pa čak i ako ne izdvojiš novac; naravno da fotke koje uploadaš služe da AI uči na njima pa platiš na taj način).

AI restauracija fotografija - GFP-GAN metoda

AI restauracija fotografija – GFP-GAN metoda

Uglavnom, što se tiče umjetne inteligencije nije važno je li fotografija zrnata, loše kvalitete ili pak izgužvana (ovaj primjer je samo uslikan putem mobitela iz moje vozačke preko košuljice gdje se u novčaniku vozi i gužva već 20+ godina)… jer AI na te obrise gleda kao i mi – na lice te isto tako i pokušava iz onog što je prethodno naučio rekonstruirati smisleno lice bez tih viškova koji nemaju što raditi na ljudskoj fizionomiji. Zato će i rezultati biti uvijek oštri i bez čudnih nepravilnosti – jer se ne radi o pukom matematičkom izoštravanju već o regeneriranju lica prema prethodnim AI iskustvima uz detalje postojećeg.

Gledano tako, ovo ima i dobrih i loših strana – boja očiju mi se nije mijenjala u tih 20+ godina te ni tada nije bila plava/zelena kako izgleda nakon ove AI restauracije fotografije. No, očigledno je postotak ljudi koji imaju plavu boju očiju u dosadašnjoj bazi ovog sustava, kao i pretpostavljeni svjetlosni uvjeti – doveo do toga da je veća vjerojatnost općenito da osoba ima plave oči ukoliko to drugačije nije moguće bolje definirati. Madež koji postoji na lijevoj strani lica, onoj malo više zamućenoj, je također nestao jer je algoritam pretpostavio da je mrlja na fotografiji. To bi bilo to što se tiče, barem u ovom slučaju, loših strana – dobro je to da je izoštreno te povećana fotografija (na duplo veću veličinu!) bez ikakvih problema u obliku šuma ili artifakata koji čisto matematički modeli donose, no isto tako… da su ostale sačuvane pjege (ovo me ustvari iznenadilo, stvarno odlično postavljena razlika između nečistoća i pjega na licu). A i nešto što je teško moguće da bi i iskusni retušer uspio napraviti da ustvari ne postaje “slikar” u smjeru da ne rekonstruira postojeće već dodaje po svojem nahođenju dijelove.

Što nas do kraju dovodi do zaključka da bi ovo mogao biti savršeni spoj tradicionalnih metoda retuširanja uzevši u obzir i napredne AI tehnike – retušer bi ujedno mogao uštedjeti dosta vremena na stvari koje AI restauracija fotografija radi sama, a ostatak, ono što nije moguće uz nju, napravi kao i inače.
Jer moram priznati da je ovaj primjer poprilično težak slučaj i za napredne retušere gdje bi se namučili vrlo vjerojatno i po 5+ sati (da, toliko i više to zna trajati po jednoj fotografiji!) da iz ovakve fotografije uklone viškove i izoštre malo fotografiju – no AI većinu posla napravi za par sekundi! Istina, kao što rekoh, nije savršeno, no ostatak će se moći odraditi u smjeru retuširanja puno lakše i brže te je ovaj početni rezultat stoga impresivan, naročito za tako kratko vrijeme.

Probaj sam kako radi ova AI restauracija fotografija

Želiš li probati kako to radi na primjeru neke fotke – link je ovdje: GFP-GAN na Replicate webu. No, naravno, osim GFP-GAN-a, možeš probati još i par dodatnih algoritama za AI restauraciju fotografija, neki su specijalizirani za uvećavanje fotografija, drugi za dodavanje boja crno-bijelim fotografijama, dobijanju detalja iz podeksponiranih (mračnih) fotografija i slično. Ono što će svakako pomoći je čim bolje napraviti pripremu – pod dobrim osvjetljenjem skenirati (ili pofotografirati) staru fotografiju za početak (ne kao ovaj gore primjer, na njemu je namjerno se pokušalo malo otežati posao). Cjelokupna lista dostupnih servisa na navedenom webu je ovdje.

I, da napomenem još jednom: te fotografije koje uploadaš na ovaj i slične servise će služiti dalje da se upotrijebe za učenje algoritma… stoga provjeri uvjete upotrebe i razmisli slažeš li se s njima prije nego to počneš isprobavati.

Za one stare, vremenom već nagrižene fotografije za koje misliš da više nema spasa jer su jedini sačuvani primjerci (često samo fizički) je ovo možda interesantan način da se ponovo osvježe te da im se vrati nekadašnji sjaj i oštrina; no ukoliko želiš nešto ipak bolji rezultat – probaj naći retušera koji je specijaliziran za restauraciju starih fotografija, ti majstori znaju stvarno raditi čuda.