Čakovec – preporuke iz prve ruke

13. srpnja 2023.

Čakovec – predstavljen na možda malo drugačiji način…

Budući da živim ovdje, imam vjerojatno malko drugačiji pogled, no u svakom slučaju je ovo mjesto koje je interesantno za posjetiti pa makar i samo usput – zajedno s cjelokupnom okolicom.

Stoga, ukoliko si na poslovnom putu, dolaziš na fotografiranje ili pak samo prolaziš kroz Čakovec – par osnovnih informacija.

Ako ti je važnije gdje se smjestiti, pojesti i/ili što vidjeti, preskoči odmah na važnije dijelove:

Uglavnom, Čakovec je maleni gradić od kojih 15000 stanovnika, prvi zapisi sežu negdje iz 11og stoljeća a naziv je dobio prema grofu Chaky-u koji je podigao na ovom mjestu drvenu utvrdu pa to nazvao Chakov toranj tj. Csáktornya na madžarskom. Međimurje, smješteno u samom sjeverozapadnom kutu Hrvatske, graniči sa Slovenijom i Madžarskom (ukoliko se uzme da je granica Hrvatske Drava, i s Hrvatskom) te je oduvijek bilo važno sjecište trgovine, čemu svjedoči i podatak da je 1860 u Kotoribi, za potrebe pruge Budimpešta – Trst, sagrađena prva dionica željezničke pruge i stanica na ovim prostorima.

Čakovec kroz svoju povijest ima dosta doticaja i s obitelji Zrinski te je i utvrda u centru bila u njihovu vlasništvu. No, o svemu ovome ima više na wikipediji za one koji vole proučavati povijesne detalje.

Danas, iako je gore naveden relativno malen broj stanovnika, on je realno vjerojatno i manji jer ugrubo od posljednjeg stoljeća, a i dalje, oko polovice stanovništva Međimurja radi (poneki i žive) u inozemstvu, naročito Austriji, Njemačkoj te Švicarskoj. Nekako su, uz ostale pogodnosti tog života te dodatne financijske inekcije u vidu veće kupovne moći ali i investicija, u ovaj kraj donijeli i dodatne navike u obliku načina života što se tiče uređenja kuća i dvorišta – te je od milja Međimurje dobilo naziv “mala Švicarska”.

Naravno, nije baš sve tako bajno i krasno, no nekih ogromnih problema nema – barem za tebe, dragi posjetitelju, koji si samo u prolasku.

Čakovec – smještaj za svakog

Apartman, pansion ili pak hotel - izbor je na tebi

Svatko ima svoje zahtjeve što se tiče smještaja, tako da su smještaji podijeljeni po ovim kategorijama, uz naznaku da li se nalaze u Čakovcu ili okolici.

Apartman Rafi - luksuz u srcu Čakovca [Čakovec]

Čakovec - apartman Rafi

Čakovec – apartman Rafi

Smješten u samom srcu Čakovca, apartman Rafi pruža luksuz i pažljivo posložene detalje koji će ti uljepšati boravak.

Plus, ne moraš brinuti o parkiranju jer je dostupan privatni parking (ionako na većinu mjesta u Čakovcu možeš pješke). Proveri više oko samih fotki na Booking-u ili se obrati direktno … za izravnu rezervaciju.

Apartman Azul - novogradnja u mirnoj četvrti [Čakovec]

Čakovec - apartman Azul

Čakovec – apartman Azul

 

Novo uređeni te smješten u novogradnji, apartman Azul nalazi se u tihoj stambenoj četvrti u Čakovcu. Ovdje možeš pronaći malo mir i zelenilo, uz dodatni dašak prirode odmah ispred zgrade u vidu travnjaka s igralištem za djecu (ali i odrasle u vidu trim staze). Za limenog ljubimca, tu je čak i garaža.

Više informacija možete pronaći na Booking ili se obratite direktno Silviji na broj 0913411883.

Pansion Mamica - jedinstveni smještaj i gastronomska ponuda [Pušćine]

Međimurje smještaj - Pansion Mamica - pogled iz sobe

Međimurje smještaj – Pansion Mamica – pogled iz sobe

 

Pansion Mamica, smješten na pola puta između Čakovca i Varaždina, savršeno je mjesto ako želiš istražiti obje destinacije (no, ipak je za napomenuti da su udaljenosti ionako male – kojih 6km do centra i Čakovca i Varaždina) a ujedno doživjeti mir sredine u srcu ravnice Međimurja.

Gostoprimstvo koje pružaju Sandra i Žarko će ti nadmašiti očekivanja, a ujedno ne propusti probati njihovu izvrsnu hranu gdje vrhunski chef Sandra spaja tradicionalnu međimursku i modernu kuhinju (ne propusti i gastro preporuku)! Više informacija za rezervacije na njihovoj web stranici – Mamica Pušćine.

Hotel Castellum - business & city break u perivoju Zrinskih [Čakovec]

Orjentiran prvenstveno na poslovne goste, Castellum kao business & city break hotel je, osim samim smještajem, opremljen i dvoranama za poslovne sastanke te kao dodatnu pogodnost – besplatno punjenje e-vozila svojih gostiju. Modernog izgleda, smješten u perivoju Zrinskih kao odličnu poziciju za šetnjom zelenilom započeti dan.

Za više – posjeti njihove web stranice.

Terme Sveti Martin - hotel i apartmani [Sveti Martin na Muri]

Ukoliko je opuštanje ono što te privlači, Terme Sveti Martin nude savršenu kombinaciju wellnessa, bazena i odlične hrane u njihovu restoranu unutar hotela – Le Batat ali i u Pubu Potkova u sklopu Termi. Dodatna zanimljivost uz termalnu vodu je i igralište za golf (pa čak i disc golf!) od 18 rupa.

Smještaj je moguć unutar samog hotela, kao i u apartmanima koji su dio Termi.

Detalji na njihovoj web stranici.

Čakovec i okolica – gastronomija

Tradicionalno ili moderno, brzo ili sporo - izbor je na tebi

Kad je riječ o ovom dijelu, preporuke je stvarno teško ograničiti… no ovo je neki uži izbor prema kategorijama i mjestu.

Restoran Stari Grad - lokalna Međimurska priča [Čakovec]

Restoran Stari Grad Čakovec - međimurska kava

Restoran Stari Grad Čakovec – međimurska kava

Stari Grad je naziv za dvorac Zrinskih, no kako je ujedno i naziv restorana – ovo označava da se nalazi u samom srcu Čakovca, u ambijentu dvorca Zrinskih i parka Zrinskih.

U ponudi je veliki izbor jela pripremljenih s lokalnim namirnicama u tradicionalnom i modernom stilu. Vegetarijanci i vegani – ne brinite, imaju odvojeni dio jelovnika kao dio standardne ponude.

Za ljubitelje mesa, dry ager se smjestio odmah na ulazu za brzi izbor najboljeg komada mesa, a lovački specijaliteti su dostupni ovisno o ulovu. I nikako nemoj propustiti isprobati njihov lava cake ali i poseban međimurski specijalitet – međimursku kavu (uz predivan pogled kao na fotki)!

Više o svemu na njihovoj web stranici.

Restoran Mamica - međimurska jela uz notu modernog [Pušćine]
Restoran Mamica Pušćine - pretepena međimurska juha

Restoran Mamica Pušćine – pretepena međimurska juha

Mamica je već spomenut kao pansion u djelu o smještaju, no nije potrebno se i smjestiti tamo da bi se kušalo izvrsna jela chefa Sandre – bazirana primarno na izvornoj međimurskoj kuhinji uz notu modernog. I, iako se primarna tradicionalna međimurska jela može opisati kao bazirana na pretežito mesu i mliječnim proizvodima, opcija za vegetarijance naravno ima i ovdje. Svježe namirnice upotrebljavane u ovoj kuhinji diktiraju sezonska jela i jelovnik.

No, nešto što je (gotovo) uvijek u ponudi i što je obavezno za probati ovdje su dvije stvari: pretepenu međimursku juhu, ali i međimursku gibanicu (kolač sastavljen od slojeva: ribane jabuke, mak, orasi, sir – vrlo sočno i zasitno).

Više na njihovu webu.

Restoran Kneja - oaza mira u šumi [Mali Mihaljevec]

Restoran Kneja je smješten u vrlo mirnom okruženju blizu Čakovca, a ovaj restoran odlikuje jedinstvena drvena konstrukcija samog zdanja te toplina domaće usluge.

Ukusna domaća jela ali i tradicionalna hrvatska kuhinja uz europsku je što je ovdje dostupno na izbor, uz to što je sve pripravljeno vrlo ukusno – za provjeriti putem Facebook stranice.

Restoran Terbotz i vinarija Jakopić [Železna Gora]

Restoran Terbotz se smjestio unutar slikovitog dvorca Terbotz u potpunosti okruženog vinogradima.

Obitelj Jakopić, vlasnici ovog mjesta, poznati su vinogradari, pa je dodatna preporuka za njihova vina uz odlična jela koja nude, ali i mogućnost zasebna isprobavanja u kušaoni u podrumu u sklopu restorana.

Više o ovom jedinstvenom mjestu se može saznati na njihovu webu.

Restoran & Bar Boccone - dašak Italije [Čakovec]

Nije ti do tradicionalnih jela i isprobavanja lokalne hrane? Pizza, pasta i rižota su vjerojatno onda bolji izbor – a u Restoran & Baru Boccone, smještenom u shopping centru na jugu Čakovca ih ne nedostaje.

Specifičnost, osim pažnje za detalje u smjeru talijanske hrane je što se ovdje može jesti napuljski stil pizze, nešto rjeđe dostupan na ovim prostorima.

Više informacija dostupno ovdje.

Laganini bar - lagana brza hrana [Čakovec]

Iako je malo teže zamisliti laganu brzu hranu… u Laganini baru je imaju – poput salate s mariniranim tofuom ili pak čipsa od batata (da, ovo možeš moraš naručiti čak i samo kao meze, bez neke posebne gladi).

Sve je ovdje laganini – i naziv nije vezan uz brzinu već uz način života.

Još jedna face stranica…

Pizzeria Gracija - domaća pizza [Ivanovec]

Ako je pizza nešto što voliš, a lokalizirana hrvatska verzija te više privlači od talijanskog originala – pizzerija Gracija je pravi izbor.

Maleni i topli prostor, krušna peć… i mogućnost dostave kad je to potrebno.

Za sve informacije o ponudi i ostalome – tu je web.

Fast food Pajdaš - gdje si, Pajdo [Čakovec]

Ukoliko te usred noći (ili jutra?) naglo uhvati glad… gornji restorani vjerojatno nisu dovoljno brzi za utažiti je. A često i ne rade baš tad, tim danima…

No, zato je tu uvijek Pajdaš, s nasmiješenim licem i pozdravom “Gdje si Pajdo” čim uđeš… i možeš početi sa žvakanjem kebaba, tortilje ili pak pljeskavice gotovo odmah. Ultra fast food bi se reklo – no s nebrojeno zadovoljnih i sitih klijenata te nekom svojom pričom o odličnoj usluzi koje bi se drugi mogli postiditi.

Link na face stranicu

Đurina hiža - carstvo mesa [Varaždinske Toplice]

Carstvo ili bar kuća mesa, najblaže rečeno. Od steakova svih vrsta na roštilju do ćevapa od divljači.

Relativno udaljeno od Čakovca ali i Varaždina (točno iznad Varaždinskih toplica), no za ljubitelje mesa je ovo mjesto koje se mora posjetiti.

(interesantno, i oni imaju samo fejs)

Zalogajnica Šanjek - jela od konjetine i ždrebetine [Varaždin]

Zalogajnica Šanjek – koliko mi je poznato, jedino mjesto u Hrvatskoj gdje su stalno u ponudi jela od ždrebetine i konjetine, uz ostala jela naravno.

Ako si ljubitelj ovog mesa ili ga želiš probati (preporuka za početak – ždrebeći gulaš), ovo je mjesto koje ne smiješ propustiti kad si u blizini.

Više o Zalogajnici ovdje.

McDonalds [Varaždin]

Najbliži globalni fast food se nalazi u Varaždinu, u Čakovcu ga nema.

Bez brige, lako se nalazi – ukoliko redovno posjećuješ vjerojatno ima i aplikacija za navigaciju do njega.

Čakovec i okolica – što vidjeti i doživjeti

Dođi, vidi, uživaj

Iako su različite definicije uživanja, nešto od dolje ponuđenog bi ti moglo biti barem interesantno…

Muzej Međimurja [Čakovec]

Kao i Restoran Stari Grad (onaj iz gastro dijela), smješten u sklopu dvorca Zrinskih u središtu Čakovca, nedavno preuređen muzej s puno interaktivnih sadržaja za djecu i odrasle.

Uz samo učenje o povijesti Međimurja, kao odmor je moguće popiti piće na katu u sklopu bedema (Caffe bar Bedem), a ujedno se i popeti na toranj.

Muzej Međimurja Čakovec

Vidikovac Mađerkin Breg [Robadje]

Povijesno ali i geografski vrlo interesantno i piktoreskno mjesto – sami prilaz i pogled na ovaj brežuljak je interesantan – a pogled s vrha vidikovca (najviša lokacija u Međimurju između ostalog) kad je vedro seže do čak pet država, od Hrvatske, najbliže Slovenije i Mađarske sve do Austrije i Slovačke (navodno, tko već može prepoznati u daljini gdje je što 😆).

Budući da je okružen vinogradima (koji prvenstveno daju jedinstven izgled ovom mjestu) – očekuj da ćeš i kušati vina, prvenstveno Vinarija Cmrečnjak i Štampar čiji su vinogradi na ovom bregu.

Web stranica.

Pivovara Lepi Dečki [Čakovec]

Jedina pivovara u Međimurju, specijalizirana za craft piva ali i žestoka pića pa se u sklopu pivovare nalazi i ogromni kotao za žganjarenje.

Kao dio pivovare je smještena i pivnica s velikom staklenom stijenom gdje je moguće promatrati rad pivovare, ali i pojesti nešto iz ponude burgera.

I da, vjerojatno ukolko pitaš nemaju ŠČ pivo za popiti jer su opet sve razgrabili fanovi LET3.

Web stranica pivovare

Marina Prelog [Prelog]

Smještena uz najveće jezero u sjevernom dijelu Hrvatske (umjetno doduše, vezano je uz Hidroelektranu Čakovec i nastalo je uz rijeku Dravu), marina je najbliži uvid u lokalni život uz rijeku te je, u blizini šetnice koja se proteže cijelom dužinom uz jezero s njegove sjeverne strane.

U ovom dijelu, gdje je sama marina, je napravljen restoran (otvoren samo vikendom i praznikom) s ponudom riječne ribe (čips od šarana je svakako nešto drugačije za isprobati) a nedaleko od njega je i aerodrom za lake letjelice.

Marina Prelog

Med dvem vodami - međimurski rendžeri [Križovec]

Nešto drugačiji muzej / ustanova za naučiti nešto o lokalnoj prirodi vođena od strane: međimurskih rendžera, tj. čuvara prirode koji prate i čuvaju lokalnu floru i faunu.

Interaktivni sadržaji, odlični vodiči i prekrasna priroda u jednom!

Web Med Dvem Vodami

Accredo centar - teambuilding [Zasadbreg]

Vjerojatno ima smisla samo ako vas dolazi više… no da će vam tad u Accredo centru biti zabavno uz sve što nude, to je činjenica.

Od paintballa, vožnje quadom do različitih društvenih igara koji rezultiraju smijehom… i na kraju dana umorom, za što postoji i dovoljno mjesta i za predahnuti.

Accredo centar web