Descript – video editor i više

9. travnja 2023.

Što je ustvari Descript

Descript * je novija generacija video editora namijenjenih za samu obradu videa ali isto tako ujedno i transkripciju te je time naročito prilagođen za videe gdje ima puno priče u smjeru podcasta, vlog-ova, intervjua ili pak opisnih videa… no ono što je još i najzanimljivije – dosta Descriptovih internih funkcionalnosti je potpomognuto umjetnom inteligencijom tj. AI-om što višestruko ubrzava editiranje ali isto tako i olakšava važne dijelove posla.

Isto tako, za naprednije će video korisnike biti možda nedostatan, naročito zbog svoje specifične namjene – no ukoliko ti treba kvalitetan rezultat (HD ili čak 4k video) uz funkcionalnosti korisne za videe pune govora (od automatske transkripcije i prepoznavanja različitih govorinika, napredne AI obrade zvuka glasa do titlovanja i dodatnih opcija za caption videa) te uz brze mogućnosti izvoza za formate specifične za društvene mreže (16×9 landscape za desktop – Youtube, Facebook, Linkedin, 1×1 kvadrat što svi podržavaju, 9×16 vertikalno za mobitele – TikTok, Instagram Reels) ovo je odličan alat koji omogućava brze rezultate uz relativno laganu krivulju učenja.
tl;dr – ne da ti se čitati ovo sve? Preskoči odmah na zaključak.

Sve se vrti oko izgovorenog teksta

I, dok većina “klasičnih”, nelinerarnih video editora (Adobe Premiere, Sony Vegas, DaVinci Resolve) koristi manje ili više ustaljeni proces rada s videom gdje se različiti djelići kroz vremenski slijed tj,. timeline spajaju u finalni proizvod – Descript ima logiku da se sve vrti oko izgovorene priče tj. scripta te se uz ovo veže cjelokupni rad. U smjeru da se čak i editiranje video sekvenci ustvari radi putem zahvata direktno na tekstu koji se veže uz njih.

S jedne strane je ovo relativno ograničavajuće (za ljubitelje klasičnih nelinearnih video editora – postoji naravno mogućnost edita i na ovaj način no vidi se da je stavljena po strani) no s druge strane za nekog tko inače ne radi obradu videa puno logičnije za rad. Prema riječima se u svakom slučaju brže orjentiramo u smjeru da pretražujemo unutar, recimo, intervjua od sat i pol riječi ili temu koja je spomenuta gotovo odmah – bez da moramo znati u kojoj minuti/sekundi je to izgovoreno te preslušavanja dok dođemo do toga.

Isto tako, ponavljanje riječi, one dosadne filler riječi ili poštapalice, pa čak i pauze za razmišljanje koje predugo traju se vrlo lako mogu ukloniti iz videa jednostavnim brisanjem samog teksta – u nekim slučajevima i jednim klikom što će napraviti potrebne promjene na cjelokupnom videu; AI u ovom slučaju radi odličan posao vezan uz ovakve promjene.

Kombinacija offline programa te SaaS (softvera kao servisa)

Budući da je Descript po mnogočemu specifičan, ni sama struktura nije standardna – s jedne strane se radi na video editoru koji se nalazi na samom računalu kao program, no s druge strane je prostor za pohranu datoteka u oblaku tj. na serveru (u smjeru arhive ali i mogućnosti kolaboracije sa članovima tima te bržeg izvoza spremnih videa). Sama kupovina ovog alata je na principu mjesečne pretplate, što uključuje određeni broj sati transkripcije govora (opet – sve se vrti oko teksta), kao i ovisno o broju članova unutar tima.

Tehnički gledano, ovaj sustav upotrebe znači da je obrada videa moguća za više članova tima istovremeno (lokalne izmjene se konstantno pohranjuju na server), ali isto tako i da se može napraviti i na više računala, nije potrebno imati uvijek isto računalo za obradu videa već se samo preuzima projekt sa servera čim pređemo na drugo računalo. Isto tako, izvoz finalnog videa je puno brži, unutar par minuta – za nešto što često zahtijeva sate procesiranja na lokalnom računalu (te dodatno vrijeme i za upload finalnog videa na server).

Transkripcija – osnovna funkcionalnost Descripta

Descript - glavni ekran

Descript – glavni ekran

Budući da je sve vezano uz govor u smjeru pisanog teksta, osnovna funkcionalnost, ali često i početni korak za Descript je transkripcija – pretvorba zvuka govora u pisani tekst. Odmah da napomenem, za hrvatski radi vrlo dobro (do čak bih rekao odlično) gdje poprilično pokazuje snagu AI-a, kod transkripcije uključujući interpunkcije i prepoznavanje strukture rečenica (čak i pitanja završava upitnikom) ali i odlomaka te prepoznavanje imena (velika početna slova).

Od ostalih bliskih jezika je jedino dostupan još na žalost slovenski (nije da neće napraviti transkripciju sa srpskog recimo – no očekuj da će tada u tekstu slijediti gramatiku hrvatskog; isprobano prilikom jednog od mojih dosadašnjih intervjua). No, što se tiče engleskog, ovdje je vidljivo koliko je napredniji ukoliko se proba neki video na tom jeziku, gdje će proces ručne provjere i izmjena biti nepotreban (što je recimo na hrvatskom još uvijek slučaj iako se već na razini svakog tjedna vide promjene i poboljšanja u smjeru boljeg prepoznavanja govora i točnije transkripcije).

Obrada zvuka govora

Nije tajna da je kod videa najvažnija komponenta… ustvari zvuk. I o kvaliteti tog zvuka ovisi koliko će ljudi uopće i imati živaca “gledati” neki video tj. slušati ga, a budući da je Descript namijenjen prvenstveno videima s govorom – ovdje je i posvećena najveća pažnja. Glavni feature na ovom dijelu je svakako “Studio Sound” funkcionalnost koja jednim klikom (istina, uz čekanje do par minuta na procesiranje, ovisno o dužini videa) uključuje AI obradu zvuka govora u smjeru uklanjanja zvuka prostorije, pročišćavanja glasa od šuma te dodatnog poboljšanja zvuka glasa (čak i poprilično dobro uklanjanje distorzije uzrokovane previsokim ulaznim nivoima zvuka – također isprobano na vlastitom primjeru iz nenamjerne greške).

Descript - test studio sound funkctionalnosti - youtube Descript – test studio sound funkctionalnosti – youtube

Naravno, uz to su dostupni i standardni filtri u smjeru dinamike – kompresora, limitera i ducking funkcionalnosti te EQ postavki (uz nekoliko dodatnih poput flangera i distorzije) no vidljivo je koliko su oni svejedno na relativno niskoj razini gledano prema standardnim programima za obradu zvuka (ili onima unutar ostlih video editora). No, realno gledano – uz AI pogonjen Studio Sound je stvarno malo dodatno i potrebno.

Obrada videa

Koliko god Descript bio program za obradu videa, nekih posebnih funkcionalnosti od strane napredne korekcije boja (osim onog osnovnog) u smjeru color gradinga, LUTova ili pak praćenja pokretnih objekata nema. Naravno, neke osnovne tranzicije, postavljanje video elemenata (različitih clipova u prostor) te efekti poput dodatnog šuma ili zamućivanja postoje, no oni naučeni na napredne video editore će biti poprilično razočarani dostupnim.

Svejedno, gledano od strane osnovne namjene – produkcije podcastova, vlogova i ostalih sadržaja koji ne zahtijevaju neke posebne funkcionanosti je ovo što je dostupno poprilično zadovoljavajuće i omogućen je brz rad bez previše dodatnih funkcionalnosti koje bi mogle zbuniti korisnike koji se tek upoznaju s obradom videa. Funkcionalnost koja je u ovom dijelu najzanimljivija je svakako AI upogonjeno uklanjanje pozadine ukoliko je snimljeno na zelenoj podlozi te dodavanje bilo koje druge pozadine – no ovo nisam isprobao (ustvari, nije mi ni trebala ta funkcionalnost do sad).

Sve na samom prostoru videa se može razmještati jednostavno uz drag&drop, pomoć u pozicioniranju je također prisutna (snapping prema susjednim elementima, sredini itd.) te se bez puno muke, ali i prethodnog znanja rada s obradom videa, može postaviti zadovoljavajući izgled. Dodatne elemente u obliku osnovnih geometrijskih oblika je također lako dodati i pozicionirati, uz čak i neke specifične (npr. krivulja zvuka – nešto što se često vidi uz video prikaz audio podcasta, ili pak automatski progress bar, strelice i slično).

Dobro je za napomenuti da je dostupna i baza royalty free materijala za ugrađivanje u vlastite videe (uz potvrdu prema vanjskim servisima – za zaštitu od copyright tužbi i brisanja materijala), od stock videa i fotografija do zvukova i muzike. Ovo je sve uključeno direktno u pretplatu te nije potrebna zasebna kupovina nekog od elemenata ukoliko je potrebno što uključiti u finalni video.

Predlošci tj. template

Nije loše napomenuti da je i, što se tiče nečeg što se periodično producira, dostupna i funkcionalnost predložaka – tako da kad se jednom napravi neki video što se tiče izgleda te karakteristika zvuka, može kasnije sve ovo vrlo lako primjeniti ovo i na buduće uratke. Čak štoviše postoje i defaultni predlošci koji upotpunjavaju većinu primjena za kojih se Descript najviše koristi od kratkih videa (dodani titlovi, progress bar i slično) do intervjua (predlošci za 1, 2, 3 sudionika) ali i u smjeru različitih formata (horizontalni, vertikalni, kvadrat) uz elemente primjenjive u standardne svrhe (uvodne i odjavne špice, naslovi poglavlja, captions…).

Uz ove priložene (default) predloške je ustvari i najlakše početi uz Descript – jer pružaju instant rezultate bez da se uopće nešto potrebno dublje ulaziti u funkcionalnosti. Samo se primjeni određeni template koji je interesantan za određenu namjenu i moguće je već postaviti video gdje se već želi, gotovo pa par minuta nakon instalacije programa i uvoza materijala. Pa čak i u različitim formatima za različite platforme (okomito/horizontalno…).

Izvoz videa… i ostalog

Iako je Descript sam po sebi prvenstveno namijenjen za obradu videa, moguće je izvesti i druge oblike:

  • audio tj. zvuk – za audio podcast npr.
  • transkripciju (html, docx, markdown…) – za recimo dodatno odmah u blog; primjer odmah ovdje
  • titlove (uz definiranje broja znakova po retku ali i broja redaka)
  • GIF – kao teaser ili pak za mjesta gdje nije moguće staviti video
  • timeline – za uvoz u naprednije video editore (recimo za color grading)

Video se, osim što se tiče samog izvoza uz osnovne metapodatke (recimo poglavlja) može odmah i objaviti na javnim servisima (Youtube, Restream, audio podcast platforme)… no ono što je svakako interesantna prednost je postavljanje na Descript serveru gdje je odmah uključen i hosting za ovaj sadržaj.

Na taj način, osim same obrade videa, postoji i mogućnost hostanja istog, i to po postavkama po izboru, bilo da je to javno, privatno ili čak ugrađeno unutar drugog weba.

Dobro, loše i… ustvari i nema nešto užasno

Ovo je dio gdje iz vlastita višemjesečna korištenja mogu iz iskustva dodati neka vlastita zapažanja. Iako su ove gore navedene stvari sve super, ima još toga što je moguće napraviti uz AI unutar samog sustava – kao već spomenuto uklanjanje fillera i poštapalica, uklanjanje pozadine i slično, ali i neke dodatne stvari, naime:

  • overdub (voiceover) putem samo upisa teksta uz ili defaultne govornike ili pak uz vlastiti glas koji treba biti snimljen prije
  • automatsko prepoznavanje filler riječi
  • transkripcija od strane osobe uz garantiranu točnost (nadoplata)
  • automatska detekcija neuobičajenih tvorevina u transkriptu
  • real time transkripcija kod snimanja u Descript (da, postoji i ta mogućnost)

…no, sve ovo je dostupno samo za videe na engleskom te ne funkcionira na ostalim jezicima, samo je zasivljeno kao opcija. Budući da se plaća ista cijena neovisno o jeziku, ostavlja malo gorak okus jer plaćaš isto za nešto što dobiješ manje.

Druga stvar je svakako sustav pretplate – koji se zasniva na transkribiranim satima mjesečno. Što je s jedne strane u redu… no svaki zasebni kanal (tj. sugovornik) ulazi u ovu računicu (npr. kad je riječ o intervju osobe s dva sugovornika u trajanju od sat vremena… ovo je ukupno 3 sata, neovisno što u osnovi uvijek samo jedna osoba priča a druge. šute). Ovome bi se moglo čak i doskočiti spajanjem svih zvučnih kanala u jedan te transkripcijom samo tog jednog (ionako i na taj način radi prepoznavanje i odjeljivanje govornika) no pitanje je zašto to nije odmah tako definirano.

Treća stvar je bugovitost softvera (Mac/OSX verzija na kojoj radim, ne znam za Windows) budući da dosta često zna početi štucati na neki način kod dugotrajnijem radu na dužim datotekama (20min+) te je potrebno napraviti “reload” (samo postojanje ove opcije u izborniku već daje na sumnju da se na ovo gleda kao na nešto uobičajeno), a tu i tamo se zna i srušiti ili zamrznuti. No, s druge strane zapisivanje trenutnog stanja u cloud u realnom vremenu funkcionira izgleda savršeno te se, osim na samu smetnju za ponovnim pokretanjem (ili “reload”) nema na što previše potužiti ovdje.

Svejedno se stanje softvera stalno ažurira i unaprjeđuje te su i ove sitnice sve rjeđe, transkripcija na hrvatskom radi sve bolje, a i dodatni featurei se nadopunjuju.

Zaključak – Descript

Sve u svemu, Descript * je poprilično specijaliziran alat namijenjen za obradu videa i zvuka za one koji se ne bave profesionalno ovime no potrebno im je relativno brzo napraviti kvalitetan materijal za društvene mreže iz snimljenog videa, i to onog koji prvenstveno uključuje ljude koji pričaju nešto – budući da se sve vrti oko izgovorenog teksta.

Poslužiti će u tom smjeru savršeno bilo da se radi o produkciji podcasta, vloga, intervjua ili pak specijaliziranih videa za društvene mreže (uz dodavanje captiona s vizualnim naglaskom na izgovorenu riječ, progress bar za pokazivanje dužine trajanja ili pak waveform prikaza zvuka za audio podcaste na video platformama).

Netko tko se bavi profesionalnije videom će vjerojatno zaobići Descript zbog nedostatka naprednih funkcionalnosti i fine kontrole, no početnicima (ili onima koji se samo povremeno bave videom) će zato dodatna pomoć u obliku pruženih AI alata poprilično ubrzati proces produkcije videa i objavljivanja istih na različitim platformama što je u današnje vrijeme čest zahtjev.

Dodatno je svakako odlična stvar mogućnost rada cijelog tima na projektima nevezano uz njihovu lokaciju – budući da je sve u cloudu, svatko može raditi svoj dio posla te se cjelokupna produkcija može ubrzati, dodatno što se može i procesiranje (export) te objava (publish) zakazati da napravi sami server čime je taj postupak sveden na razinu par minuta i za videe od sat i duže, a smanjuje se i potreba za jačim lokalnim hardverom tj. mašinom koja bi obrađivala video.

Descript * je oznaka da se radi o affiliate linku: ukoliko se pretplatiš na ovaj servis, ujedno će moj mjesečni račun biti umanjen za jedan dio kredita a tebi ujedno NEĆE biti uvećan trošak pretplate prema prijavi bez njega. No, nevezano uz to; ovo navedeno gore sve stoji – i koristim ovaj softver te ga preporučam baš iz tog razloga što je sve gore napisano no ukoliko ti smeta ovaj affiliate dio, bez problema pronađi na tražilici direktno Descript web i prijavi se putem njega bez klika na ovaj link.

PS. Trebaš li možda pomoć jer te interesira da počneš raditi uz Descript? Vrlo rado – odaberi termin da popričamo.