Fotografiranje – što obući?

7. veljače 2023.

Što obući tj. koju odjeću odabrati za poslovno fotografiranje?

Kad je riječ o odjeći, svi mi imamo određenu notu osobnosti u kojem stilu se oblačimo te ono što obično nosimo na sebi. No, ima li razlike prema tom uobičajenom outfitu kad se spremamo za fotografiranje je druga stvar.

U tom smjeru je potrebno pripaziti na nekoliko osnovnih pravila što ispada dobro na fotografijama, a što možda manje dobro… ili je ipak u potpunosti neprikladno, ovisno naravno o prilici i namjeni fotografija.

U ovom se slučaju koncentriramo na poslovne portrete no, iako ima par specifičnosti vezano uz njih, savjeti ovdje su univerzalni te primjenjivi i za druge namjene fotografija tj. portreta.

Za one koji više vole video oblik… dostupno je naravno i tako:

 

Prvo i osnovno – odaberi odjeću u kojoj se osjećaš ugodno

Jer realno: ukoliko odjeća koju obučeš nije više baš po mjeri, nije tvoj uobičajeni stil, na određenim mjestima je previše napeta ili jednostavno iritira – i po tvom držanju ali i općenito po ponašanju će se vidjeti da ti je jednostavno neugodno u njoj. Što će se vidjeti i na samim fotografijama.

Isto tako, ukoliko kroz cijelo vrijeme fotografiranja misliš da li ti odjeća dobro stoji, je li koji dio možda previše vidljiv i slično – ta zabrinutost će biti vidljiva i na tvom licu. Stoga kad dolaziš na fotografiranje – odaberi onu odjeću u kojoj se osjećaš ugodno. I pod ovim “ugodno” se ne misli na odjeću koja je prevelika, već onu koja taman pristaje, jer s te strane također neće biti problema da izgleda neuredno – ni preveliko da ima viškova u obliku nabora a ni premalo da je sve nategnuto i na ivici pucanja šavova.

Prikladno uz prigodu

Naravno da samo fotografiranje nije neka posebna prigoda sama po sebi da bi se u tom smjeru trebalo biti posebno obučen – već je u ovom slučaju riječ o tome gdje (i prema kome) će fotografije biti prikazane, kao i ovisno o samom poslu te i o industriji. I stoga bi bilo dobro promisliti o formalnosti odjeće: je li određena razina formalnosti uobičajena ili pak nije u skladu s propisanim (ili nepisanim) pravilima dress code-a.

Osim toga, razmisli malo kako se i inače oblačiš te na taj način pripremi odjeću – da nije nešto neuobičajeno za tebe vezano uz formalnost te odjeće kako inače izgledaš na poslu. S druge strane, ukoliko je portret kao priprema za neku promjenu u karijeri možeš gledati i u tom smjeru te odjeću uskladiti s time.

Osnovni savjet koji je najjednostavnije pratiti što se tiče samog načina razmišljanja vezano uz formalnost odjeće je:

Odjeni se kao da ideš na prvi sastanak s novim (potencijalnim) klijentom ili pak na razgovor za posao.

Boja odjeće

Kod portreta, naročito poslovnog je osnovna stvar koju je potrebno istaknuti lice, ono što nas ljude prvenstveno opisuje kao pojedince. I, budući da ljudsko oko prvo na fotografiji zapaža najsvjetlije detalje – pogled bi, kako bi učinak bio najveći, trebao biti usmjeren da je lice najsvjetlije područje na fotografiji. Gledano na taj način, tamnija odjeća je preporučljiva kako bi se postiglo to vođenje oka promatrača prema licu.

“Tamnije boje” odjeće ne znači obavezno crna kako bi se moglo pomisliti na prvu – već je i za par nijansi tamnija odjeća od lica dovoljna da se postigne željeni efekt te nije potrebno ulaziti u ekstreme. Ukoliko naravno i inače ne nosiš najčešće crnu ili vrlo tamnu odjeću, kao recimo i u suprotnom slučaju – da se nosi gotovo isključivo nosi svjetla odjeća. Tada se i nije potrebno slijediti ovu preporuku – jer, koliko god bila vizualno važna, ne bi trebala utjecati na portretirani karakter same osobe te biti u neskladu s njenim uobičajenim izborom… boja u ovom slučaju.

Isto vrijedi i za dezene – ukoliko si osoba koja voli različite uzorke na odjeći te je na neki način to obilježje tvog uobičajenog modnog izražaja, pripremi ovo nevažno je li riječ o točkicama, geometrijskim oblicima, cvjetićima ili nečem desetom.
No – za ostale: pripremi čim jednobojniju odjeću kako ne bi odvlačila fokus s lica na samu tkaninu i dezen. Zadnje što želiš je da drugi, kad gledaju tvoj portret, prvo provjeravaju koja vrsta leptira je ocrtana na tvojoj košulji… i samo po tome te zapamte, jedva se i sjećajući lica.

Također – ne zaboravi da bi cijela fotografija trebala biti usklađena, te ukoliko neka boja naročito naglašava tvoju boju očiju ili pak boju kose / frizuru, svakako uzmi u obzir i to prilikom odabira odjeće.

Pripremi odjeću na vrijeme

U svakom slučaju, što god da pripremiš za nositi na fotografiranju, pripremi to na vrijeme – naročito što se tiče veličine i trenutnog stanja odjeće. Preporučljivo barem kojih dva tjedna prije. Jer tada:

  • u slučaju da postoji neki problem (mrlja, puknuti šav i slično), stigne se riješiti
  • imaš vremena na miru da isprobaš i provjeriš u ogledalu – možda i ne izgleda tako dobro kao u tvom sjećanju
  • ukoliko slučajno više veličinom ne odgovara ono što prvo zamisliš, stigneš razmišljati o drugim kombinacijama

U krajnjem slučaju, ako ipak ne nađeš ništa prikladno u ormaru, možeš to iskoristiti kao priliku za otići kupiti nešto drugo i probati nositi to par puta prije fotografiranja – taman da se osjećaš u potpunosti ugodno u toj novoj odjeći te dodatno…

Dan prije fotografiranja

Sami dan prije fotografiranja je u svakom slučaju dodatno potrebno provjeriti odjeću – u smislu je li potrebno nešto glačati ili pak zadnje pripreme da na sami dan fotografiranja ne bude iznenađenja. Posljednja, finalna proba dan prije također znači miran san budući da postoji sigurnost da je sve spremno. Isto tako, dobro bi bilo je odmah i spakirati kako to ne bi bila briga i stres prije odlaska na fotografiranje. Nositi tu istu odjeću cijeli dan, osim kad je fotografiranje odmah nakon oblačenja je isto često izvor nepotrebnog stresa i problema – može se dogoditi da se umrlja prilikom jela ili pak izgužva prilikom puta do mjesta fotografiranja.

BONUS savjet!

Ono što je uvijek dobra ideja je – pripremiti čim više različitih odjevnih kombinacija za fotografiranje kako bi se moglo na licu mjesta odlučiti što funkcionira bolje a što ne. Jer – neke stvari kad obučemo izgledaju genijalno uživo… no na fotografijama jednostavno nije to to, ovisi naravno o svjetlu i cjelokupnom ambijentu. S druge strane, i neki odjevni predmeti koji možda na prvi pogled izgledaju sumnjivi kako će izgledati na fotografijama – ispadnu savršeno u smjeru portreta. Stoga se ne ustručavaj pripremiti barem 3-4 kombinacije odjeće kako bi zajedno s fotografom na licu mjesta lakše pala odluka što će biti na finalnim fotografijama!