Fotošopiranje i pretjerana obrada fotki: realni problem ili poželjno stanje stvari?

7. lipnja 2023.

Fotošopiranje i pretjerana obrada fotki su gotovo pa sinonimi u današnje vrijeme. I, iako većina manipulacija nad fotografijama danas i nije kroz Adobe Photoshop, naziv je ostao i dalje (ustvari, u naslovnoj fotografiji je upotrijebljen primjer iz posta o AI obradi).

No, nevezano uz to – kod portreta je uvijek problem naći granicu vezano uz obradu ako se ne postave određena pravila. Za svakog individualno može značiti nešto deseto što se tiče razine obrade slike u smjeru obrade teksture lica, uklanjanja nedostataka pa čak i mijcnjanja cijele fiziologije lica te je s te strane riječi “više” i “manje” dosta teško shvatiti u razgovoru.

I, s druge strane, kad gledamo poslovne portete – kod mnogih se javlja strah (često i opravdan!) hoće li fotograf pretjerano obraditi njihove fotografije, u toj mjeri da izgledaju nerealno te nemaju puno doticaja sa stvarnim životom i autentičnošću izgleda kakav jest. Ovo čak može biti u toj mjeri da se osoba više i ne osjeća povezano s tim slikama, kao da je na njima neka druga osoba.

Fotošopiranje – navika koju je teško iskorijeniti

U nekim slučajevima, i sami klijenti žele takvu pretjeranu obradu fotografija – što nikako nije dobro u slučaju poslovnih portreta jer sami smisao te fotografije bude izgubljen: ukoliko osoba ne izgleda isto uživo kao na fotografijama, što ta fotografija ustvari predstavlja u poslovnom svijetu? Idealiziranu verziju osobe koja ustvari ni ne postoji? S te strane je tada za predvidjeti i da je sve ostalo što osoba ima za reći samo idealizirana verzija stvarnosti… što je užasan recept za dobar poslovni odnos, osuđen na propast.

I, ukoliko fotograf stekne naviku da podilazi ovakvim zahtjevima klijenata, na kraju i bez pitanja radi ovo na svakoj fotografijji. 
Također, u nekim vidovima fotografije je ovo i standard što se tiče obrade ljudi (moda, beauty industrija, određeni časopisi koji prikazuju poznate osobe, muzička industrija) i s te strane se ovo može razviti i kao dio procesa fotografa.

Standardna razina obrade za poslovne portrete

Neke smjernice za obradu postoje te su na neki način nepisani standard te je dobro znati što bi bilo uobičajeno očekivati u slučaju poslovnih portreta:

Bubuljice se uklanjaju u obradi bez puno razmišljanja. Jer, to što je prije fotografiranja tko ogriješio u svojoj prehrani uz koji sendvič s majonezom ili koju kocku viška čokolade… ne treba biti vidljivo na fotografiji.

Ranice od brijanja, ogrebotine, nadražena koža (privremeno) nije također nešto što ima smisla da ostaje na fotografiji.

Podočnjaci, ukoliko su nastali samo od umora i nespavanja, se u principu ublažavaju, ne u potpunosti uklanjaju (jer teško se može pretpostaviti koja je uobičajena razina). Isto tako, ukoliko su oni tvrdokorni podočnjaci koji nikad ne nestaju, njih se ne dira.

Herpes je neugodnost koja se pojavljuje povremeno. Zašto bi onda ostao zabilježen na fotografiji, jučer ga možda nije ni bilo?

Ispucale usne, naročito u zimi, su česti problem… no isto tako, privremeni estetski problem koji nema veze s izgledom većinu vremena inače, stoga se ovo uklanja također.

Bore. Koliko godina i uz to gledano iskustva imaš, to se vidi i na tvom licu. Kako uživo, tako i na fotografiji – stoga se ovo ne dira.

Pukle kapilare (naročito u očima) se uklanjaju ukoliko je riječ o privremenom problemu. Pritisak, napor i stres ne moraju značiti da su prisutni toliko svakodnevno koliko to bilo taj dan kod fotografiranja – čemu onda to ostaviti na fotografiji.

Ožiljci su nešto što nosimo kroz cijeli život nakon što ih “zaradimo”. Ni na fotografiji ne bi trebalo biti drugačije.

Vitiligo, rozaceja i ostale diskoloracije na dijelovima lica ostaju i na fotografiji ukoliko su stalno prisutni na licu.

Privremena diskoloracija kože poput crvenila od stresa, alergije i slično nam se događa svima u većoj ili manjoj mjeri u određenim situacijama. Fotografiranje je često jedna od njih i s te strane nema razloga da ovo bude vidljivo na finalnoj fotografiji.

Žutilo zuba; ili nepravilni zubi te pukli/izvađeni zubi – ovisno o situaciji, ukoliko je u postupku rješavanja ili se planira vrlo skoro riješiti se može ispraviti, no u pravilu ovdje nema prevelikih zahvata.

Contouring – da, ovo se osim šminkom može postići i kasnijom obradom te retuširanjem fotografije. No, nikako kad se radi o poslovnom portretu. Uključujući i kroz šminku kao pripremu za fotografiranje – ovdje više o samoj šminki za potrebe poslovnih portreta (zasebni post).

Promjena proporcija lica i tijela je nešto što se često vidi kod poznatih osoba – digitalno mršavljenje pa čak i zahvati koji prelaze u područje plastične kirurgije su naravno mogući u postupku retuširanja… no ovo je stvarno jedan veliki NE ovdje.

Ukratko, za sve gore navedno, a i ono što je preskočeno, vrijedi ovo pravilo:
Ukoliko je nepravilnost na licu samo privremeno (reda veličine do par tjedana) – ovo se ispravlja u obradi fotografije. Sve ostalo ostaje.

Kako osigurati da ne dođe do previše obrade?

Iako je određena razina obrade tj. fotošopiranja poželjna (sitne korekcije), stvari koje graniče s mijenjanjem izgleda kroz pretjeranu obradu su nešto što, naročito za poslovne portrete, nije dobro imati na svojoj fotografiji. Stoga par savjeta kako ovo preduhitriti:

Odaberi fotografa prema portfoliu koji ti priraste srcu – koliko god zvučalo nerealno za očekivati da će fotografije koje se nalaze u porfoliu fotografa biti slika onog što svaki klijent dobije isporučeno… ipak daje orjentir kolika je uobičajena razina obrade fotografija, naročito ukoliko poznajemo koga od osoba koje se nalaze tamo.

Razgovaraj s fotografom o obradi fotografija – vrlo često zanemarena stavka, i, iako realno posao fotografa, ukoliko sam fotograf ne spomene tu temu, svakako porazgovaraj o njoj. Koliku razinu obrade uobičajeno radi? Treba li možda zanemariti neke stvari? Isto tako i… nije loše predočiti svoje strahove oko pretjerane obrade kako bi se kroz razgovor došlo do rješenja.

Inzistiraj na minimalnoj obradi – ovo će dati signal fotografu da ne krene u krivom smjeru. Ionako će vjerojatno sitnice koje zamijeti probati umanjiti kroz svjetlo i kadar u smjeru da napravi portret “u najboljem svjetlu”.

Provjeri fotke prije finalne isporuke – neki će fotografi ovo i sami ponuditi, no ukoliko to ne sam fotograf ne učini, prilikom inicijalnog razgovora za uslugu dobro je priupitati i što se tiče procesa postoji li i ovaj dio. Jer nitko ne voli biti doveden pred gotov čin, a ipak je nekad potrebno naglasiti za određene korekcije nakon inicijalnog slanja fotografije.

Što ako ipak težimo savršenstvu?

Iako i ovo može biti cilj fotografiranja, pretjerivanje u smjeru obrade, tako popularno zvano fotošopiranje je individualna stvar – no samo ukoliko se radi o osobnom portretu.

Čim nas te fotografiju predstavljaju pred ostalima, u smislu nas u poslovnom svijetu ali i cijele kompanije te branda… mjesta za fotošopiranje nema.