Frizura prije fotografiranja – da ili ne?

28. studenoga 2022.

Frizura za fotografiranje te zašto i kako isplanirati posjet frizeru prije fotkanja

Fotografije će ti, kad je riječ o poslovnim portretima, služiti sljedeće 2-3 godine. I o tome će ovisiti kako te doživljavaju ljudi koji te tek misle upoznati.
(da, svi mi putem Googlea ili barem na Linkedinu provjerimo drugu osobu, naročito ukoliko je riječ o potencijalnoj poslovnoj suradnji)

Stoga par savjeta vezanih uz frizuru i uređivanje, jer onako kako izgledamo na fotografijama će ovisiti i o frizuri tj. kosi:

1. Šišanje

Za šišanje planiraj termin kojih 2-3 dana prije fotografiranja. Uz dosadne dlačice koje te mogu iritirati i u odjeći ako je to isti dan, tu je često potrebno i vrijeme da kosa sjedne na svojem mjesto. Uostalom, zadnje što ti treba je da se kod frizera dogodi greška i tako odeš na fotografiranje, uzmi zato par dana vremena da možeš ili otići na popravak ili odgoditi fotografiranje.

2. Frizura

Frizura kod frizera (bez šišanja) se može napraviti taman prije fotografiranja – no u tom slučaju inzistiraj na provjerenoj frizuri koju inače imaš… a ne nešto što je taman u trendu ili pak ono što zna izgledati super ideja u trenu: “ajmo probati nešto novo, sigurno će izgledati super”. Što ako ne izgleda – te se u uz takvu novu frizuru osjećaš razočarano (da, tako ćeš izgledati i na fotki)? Ili te nitko ne može prepoznati na fotografiji jer eto – ta jedinstvena frizura je bila samo za fotkanje i nikad više?

3. Bojanje kose

Kod bojanja neko općenito pravilo je – barem dva tjedna prije fotografiranja, naročito ako je riječ o većoj promjeni boje. Kao prvo se trebaš naviknuti na novu boju (i prihvatiti svoj novi izgled) a isto tako… što ako se ne možeš naviknuti i biti će potrebna promjena na staro? Nezadovoljstvo i nesigurnost pred fotoaparatom se vidi u onom minijaturnom grču lica, neovisno stoji li ti nova boja savršeno ili ne – osnovno je vlastito zadovoljstvo time. I ne brini za izrast, naglasi fotografu ukoliko je to stvar koju želiš da se riješi.

4. Sitno uređivanje – obrve i slično

Sitni problemi oko dodatnih dlaka na licu se rješavaju također barem nekoliko dana prije fotografiranja – zadnje što želiš na fotografiji je nadraženost lica i natečene bolne točke na njemu.

5. Brijanje

Brijanje u većini slučajeva – dan tj. večer prije (istina, ima izuzetaka gdje brada brzo raste i to je predugi period). Sitne ranice, krvarenje i nadraženost kože nije problem riješiti od strane fotografa kroz retuširanje, no nezadovoljstvo njima će se svejedno vidjeti – koliko god to bilo samo u malenom grču u kutku usne (jesam li spomenuo da će te fotografije biti za sljedeće 2-3 godine?).

6. Uređivanje brade

Kao kad je riječ i o šišanju – par dana prije je taman za ovo srediti kod frizera ili u brijačnici, no nije toliki problem ni ako se napravi isti dan, naročito ukoliko dodatno uređivanje nema negativne (privremene) posljedice na samoj koži lica. 

7. Pranje kose

Pranje kose također dan prije – naročito ukoliko ne upotrebljavaš preparate za ukrotiti je (gelovi, pomade, sprej, pjena…). Paperjasta, nestašna i suha kosa je nešto što rijetko tko voli vidjeti na sebi – opet, nije stvar u puno drugačijem izgledu nego prvenstveno u nelagodi i nesigurnosti koja će se vidjeti na licu na fotografiji.