Glavna fotografija – kako je odabrati za vlastitu web stranicu?

12. siječnja 2023.

Glavna fotografija? Kakva glavna fotografija?

Jedna od važnijih stvari na koji način zadobiti povjerenje posjetitelja web stranice vezano uz informacije na njoj je – uz prikaz osobe koja stoji iza same web stranice tj. proizvoda ili usluge predstavljene na njoj. I gledano na taj način – nema isprike za ne staviti fotografiju osobe. Ako se radi o tvojoj stranici, vjerojatno si na mukama da uopće treba postaviti fotografiju – pomiri se ipak s time da je najbolje staviti je.

I nemoj se zavaravati da je ona ista fotografija koja ti služi kao profilna fotografija na društvenim mrežama dovoljna za ovu glavnu fotografiju – nju su ionako već vjerojatno vidjeli i došli su na web stranicu istražiti više; stoga to ipak treba biti neka druga fotografija.

Samo… koju fotografiju odabrati?

Psst… ukoliko ti se ne da čitati sav tekst i lakše ti je gledati… evo i videa (tekst se ipak nastavlja ispod).

YouTube player

Prvi kontakt

Kad naiđu na tvoju stranicu, bilo pretražujući za nešto vezano uz tvoj posao ili direktno za tvojim proizvodom ili uslugom – ovo će biti prva fotografija tebe na koju će naići. I ta im fotografija mora od početka reći – da, želim poslovati s ovom osobom ili ne… bolje da potražim koga drugog.

Naravno, da bi to bilo moguće – kao prvo, fotografija mora postojati. ovo može biti fotografija koju tek planiraš napraviti, ali i neka iz tvoje arhive. U svakom slučaju, i ako je iz arhive, svejedno je potrebno da je ažurna te da prikazuje tebe.

Što prikazati na toj glavnoj fotografiji (uz, naravno, svoje lice)

Općenito rečeno, ne postoji jedinstven recept za sve. Ovisi o tvom poslu te naravno tvojoj osobnosti što će biti prikazano na fotografiji.

  • Ukoliko radiš direktno s klijentima u smislu pružanja usluga, dobro bi bilo da to naglasi: baš ono što najviše radiš u svom poslu – bilo da je to dio sastanka s tobom u glavnoj ulozi ili pak predstavljanje pred drugima
  • Ako se većina tvog posla zasniva na samostalnom radu (bilo proizvodnja ili recimo pisanje tekstova, copywriting, dizajn, obrada podataka i slično) – u tome slučaju je ovo nešto što želiš pokazati. Uz same alate koje upotrebljavaš u svom poslu, budući da je putem njih puno lakše predočiti tvoj posao.
  • Kad ima više aspekata tvog posla a ne želiš ništa posebno naglasiti – odaberi portret koji se direktno obraća osobi koja fotografiju promatra, bez ikakvih dodatnih rekvizita i/ili alata. Ti kao osoba si u prvom planu što se tiče i tvojeg poslovanja ali i ove glavne fotografije.

Emocije

“Ali ja nisam emocionalan, naročito to ne želim pokazati na fotografiji…” Nitko ni ne veliš da se trebaš rasplakati za fotografiju ili pokazati osmjeh od uha do uha, naročito ukoliko to nije u skladu s tvojom osobnošću, no svakako se pokaži u pravom svjetlu – kao i inače u radu s klijentima, ništa nije gore nego kad se izgubi povjerenje stečeno na osnovu krivih očekivanja kroz fotografiju – u ovom slučaju prvu i glavnu fotografiju koju će osoba vidjeti na web stranici.

Vezano uz emocije – dobro bi bilo da pozoveš osobu na suradnju kroz tu fotografiju, koliko god to na prvu izgledalo nemoguće… no razmisli u ovom smjeru: da li izraz lica daje taj osjećaj da se osoba izgleda pozvano da te kontaktira? I to ne obavezno onaj osmjeh koji bi sve trebao očarati, obraćaš se direktno svojim idealnim klijentima, a oni može biti da više cijene stručnost ili ozbiljnost umjesto ovakvog populističkog one-size-fits-all pristupa prema svima.

Općeniti savjeti za ovu fotografiju

I za kraj, par općenitih savjeta kako bi ova tvoja glavna fotografija na webu trebala izgledati, nešto što bi ti moglo pomoći u pretrazi među postojećim fotografijama ili pak pri planiranju fotografiranja baš za ovu namjenu:

  • Trebalo bi te se dobro vidjeti a ne da si točkica na fotki – lice bi svakako trebalo biti vidljivo i prepoznatljivo, puna figura je možda ipak previše udaljeno a cjelokupna odjeća i cipele možda previše odvlače pažnju od tebe kao osobe i daju naglasak na vanjštinu.
  • Preblizu (headshot) opet nije dobar za ovu primjenu – ova tvoja, glavna fotografija je općenito veća fizički na web stranici i mogla bi izgledati previše da se “unosiš u lice” te na taj način odbojna za neke
  • Slijedeći ova dva prethodna savjeta – otprilike od pasa na više je optimalna mjera, dovoljno se vidi i lice a tu su i ruke, važan aspekt pri stjecanju povjerenja.
  • Ukoliko je na toj glavnoj fotografiji važan ambijent – horizontalna (pejzažna) orjentacija je odlična za prikazati više od strane okoline, bio to interijer ili eksterijer.
  • Ako ambijent nije toliko bitan – vertikalna (portretna) orjentacija će se bolje uklopiti uz tekst (s jedne strane fotografija, s druge strane tekst te osoba dobija dodatni osjećaj kao da ti kao osoba čitaš te riječi kad si ujedno na ekranu) te će biti i manje elemenata koji odvraćaju pažnju.
  • U svakom slučaju se dobro posavjetovati s web dizajnerom, i što se tiče dimenzija i boja kako bi se glavna fotografija dobro uklopila u dizajn web stranicu i bila na pravi način predstavljena kao centralni element koji daje kontekst osobe koja se posjetitelju obraća kroz tu web stranicu.
  • Pozicioniranje teksta naspram fotografije također može utjecati na pozu na fotografiji (na koju stranu se okrenuti – u pravilu je to prema tekstu da se dobije osjećaj čitanja tog teksta te se navelo posjetitelja da obrati pažnju na tekst), a ujedno možda i gestikulacija vezana uz CTA tj. call to action (na primjer pokazivanje rukama prema tekstu).
Glavna fotografija - Darko Mareš

Glavna fotografija – primjer prikaza optimalne veličine – Darko Mareš

 

Glavna fotografija na tvojoj web stranici je svakako nešto o čemu je potrebno dobro razmisliti, naročito jer se ne mijenja često. Ukoliko trebaš pomoć vezano uz to – ne ustručavaj se kontaktirati me.