Headshot – poslovni portret #1

30. siječnja 2023.

Headshot – ne, nije to ono iz igrica…

…ono kad u igri snajper nacilja nekog u glavu te je tada za dotičnog game over. Ne, headshot u smislu fotografije je podvrsta poslovnog portreta gdje je u prvom planu lice.

Ukratko – portret izbliza gdje lice po visini zauzima otprilike polovicu ili čak i više prostora na fotografiji.

No naravno, postoji i puno više iza tog šturog opisa, stoga, ukoliko nemaš vremena čitati cijeli tekst koji se nastavlja dolje – video o headshot-u je ovdje:

 

 

Headshot – idealna profilna fotografija

I gledano na taj način što se tiče samog kadra, naročito veličine lica, headshot je ona fotografija koja objedinjuje sve što je na profilnoj fotografiji potrebno imati – moguće je lako prepoznati osobu tj. njeno lice odmah kroz komunikaciju gdje su na društvenim mrežama ali i na portalima poprilično male te sličice, ali isto tako, ne podliježe strogim pravilima koje fotografija za dokumente mora pratiti te se stoga na headshot-u može pokazati puno više od same vizualne reprezentacije trenutna izgleda.

Naravno, kad se veli profilna fotografija prva pomisao je društvene mreže i u tom smjeru ležerniji pristup, no headshot je naročito važan u poslovnom svijetu gdje se upotrebljava, istina, i na društvenim mrežama poput Linkedin-a ali i za predstavljanja na web stranicama (“o nama”), za predstavljanje govornika na konferencijama i panelima te isto tako i u CV-u no npr. i na koricama knjiga za predstaviti autora kao i kod glumaca kako bi se predstavili prije dolaska (poziva) na casting.

Kad gledamo vezano uz gornje osobine, prva i osnovna fotografija koja je potrebna za online vizualno predstavljanje je baš headshot. Ta dodatna doza osobnosti koja je puno drugačiji portret od obične fotografije za dokumente je što prikazuje gledatelju tko je ta osoba, njenu osobnost te isto tako u određenim slučajevima i životne te poslovne vrijednosti.

Iskrenost je najvažnija

Izraz lica je što ustvari definira sam headshot, a ne kao što bi na prvi pogled moglo izgledati: sami vizualni izgled. Svi ćemo mi podsvjesno unutar djelića sekunde procijeniti koliko smo ustvari kompatibilni s osobom u smjeru prvog dojma. Taj dio će neki definirati jednostavno sviđa mi se / ne sviđa mi se, netko drugi predosjećajem, kao hunch ili jednostavno – intuicija.

Čisto kao primjer: volimo li nasmijane ljude oko sebe, gotovo je sigurno da smo i sami vesela osoba, i vjerojatno nam u potpunosti ozbiljna ili čak namrgođena osoba neće dobro sjesti u smislu prvog dojma.

S te strane je dobro napomenuti i da je potrebno biti svoj na toj fotografiji (s naglaskom na vlastiti karakter i vrijednosti) kako bi osobi koja fotografiju vidi to odmah bilo jasno. Jer ovo ne vrijedi lažirati – prije ili kasnije, kad dođe do nekog oblika suradnje, ukoliko se stvarni karakter i vrijednosti ne poklapaju, uz gubitak povjerenja (u smislu lažnog predstavljanja kroz prvi dojam) početi će nesuglasice, netrpeljivost te možda čak i prekid suradnje.

Što se ustvari nikad ne bi ni dogodilo da je izraz lica bio iskren. Istina, tada ne bi došlo ni do suradnje… s tom osobom, no zato s nekom drugom koja je bliža po karakteru – i na taj način se na ovaj portret (što bi trebalo, istina biti pravilo i za sve portrete) može gledati kao na dobar filtar za inicijalnu međusobnu provjeru kompatibilnosti prije nego utrošimo vrijeme na dublje upoznavanje.

Headshoti za glumce

Kod glumaca tj. glumačkih headshota je ipak nešto drugačiji slučaj – jer, i sam opis posla podrazumijeva… glumu. Stoga u ovom slučaju nije toliko naglasak na iskrenom izrazu lica već na onome što mogu odglumiti i to naročito u smjeru koje im uloge inače odgovaraju. Casting director će imati puno lakši posao vidjeti odmah ima li tko potencijal za određenu ulogu ili ne već na osnovu te fotografije, uz naravno kasnije, cjelokupni proces castinga.

Ima li veze što da obučem za headshot – ionako se vidi samo glava?

Iako odjeća nije toliko vidljiva na headshot-u (samo dio iznad ramena tj. kragna, rub majice ili košulje te sakoa ili haljine) – itekako može dodatno ispričati priču oko osobe na fotografiji. Stoga je i odabir prave odjeće vrlo važan za dobro predstavljanje na fotografiji, koliko god to izgledalo da i nije toliko važno… jer – normalno da će poderani rub kratke majice (t-shirt) govoriti drugo o osobi od savršenog zavezanog čvora kravate uz ispeglanu košulju i sako.

No, s druge strane, ono o čemu se svakako treba voditi računa je da odjeća ne privlači previše pažnje – ono što mora biti u prvom planu je samo lice, odjeća je tu da dodatno samo doprinese ugođaju i eventualno da dodatne informacije o osobi. Zato je pri odabiru odjeće dobro voditi računa da nije previše izražajna (kroz naglašene dezene ili kričave boje) i općenito da se ni po čemu previše ne ističe… osim ako to nije dio same osobnosti i važan detalj koji prati osobu.

Sličan slučaj je i s pozadinom koja u osnovi treba biti neprimjetna – a ne da umjesto lica prvo što odvuče pažnju bude neki detalj sa strane, bilo natpis, druga osoba ili pak predmet.

Što je sve potrebno za dobar headshot

Nekog univerzalno primjenjivog recepta nema jer je svatko od nas jedinstven (koliko god to zvučalo kao klišej), no osnovna pravila su svejedno jasna:

 • Fotoaparat i objektiv usmjereni prema čim realnijem prikazu
  Iako ovo možda isprva izgleda smiješno, različiti fotoaparati i kombinacije s objektivima (od nadzornih kamera preko mobilnih telefona do onih za snimanje udaljenih planeta u svemiru) nemaju istu namjenu niti im je realnost prikaza primarna. Stoga i često upotrebljavani mobilni telefoni za ovu namjenu nisu najidealnija kombinacija no u određenim slučajevima mogu poslužiti svrsi.
 • Svjetlo usmjereno da naglasi lice
  Da je fotografija crtanje svjetlom nije ništa novo – te je svjetlo najvažniji tehnički detalj koji može pomoći ili odmoći pri ovoj fotografiji. Odabir smjera i kvalitete svjetla je od posebne važnosti što se tiče i realnosti prikaza ali i naglašavanja lica i mimike.
 • Neprimjetna pozadina
  Pozadina headshot-a je nešto što može odvući previše pažnje, bilo stvarima koje se mogu razaznati ali isto tako i, istina, mutnim nedefiniranim oblicima, no opet dijelovima koje odvraćaju pažnju od glavnog dijela ovog portreta: lica!
 • Minimalno retuširanje
  Filtri i AI alati koji omogućavaju lako retuširanje su svakodnevnica već i na mobilnim telefonima… no svrha headshota nije da se napravi idealizirani prikaz osobe već onaj – realan! Stoga su, što se tiče retuširanja, zahvati minimalni i obuhvaćaju uklanjanje samo prolaznih nedostataka poput bubuljica, podočnjaka uslijed umora i nestašnih vlasi; u osnovi je cilj prikazati osobu kakva je u tom trenutku, na njen savršen dan što se tiče izgleda (koji vjerojatno nije onaj kad se fotografira, no zato blago retuširanje u ovom smjeru može pomoći)
 • Digitalni oblik fotografije
  Kako se headshot najčešće koristi online, osim u slučaju eventualno glumačkih headshota nema ni previše smisla ispis.