Kako da napraviš video bez kamere i mikrofona

3. travnja 2023.

Kako da napraviš video – normalna metoda

Da ne ulazim preduboko u tematiku, bez kamere ne ide. Pa makar to bio i mobilni telefon, moraš stisnuti onaj “REC” gumb… i krenuti sa snimanjem. Uz zvuk naravno.

Kako da napraviš video – bez da se snimaš?

Je li moguće napraviti video ili čak i webinar bez da se uopće moraš znojiti pred kamerom i čak slušati svoj glas? Jer, ovo je muka mnogima – kako da se uključe u video svijet, a sama pomisao da se nađu na videu ih užasava… Što ni ne čudi – jer strah od javnog nastupa, gdje bi također bio i strah od nastupa pred kamerom za video, je jedan od najvećih strahova među ljudima u modernom svijetu. Stoga ovo izgleda, barem na prvi pogled, kao prečac koji bi mogao biti prava stvar za one koji nikako da se usude uhvatiti u koštac s videom… no možda ipak samo daleka utopija?

Ustvari, ne da je samo moguće, nego je i lakše nego što zvuči… jer AI, tj. umjetna inteligencija omogućava da ovo napraviš bez imalo muke.

U pomoć stiže D-ID – kao servis koji ti omogućava da uspiješ, čitaj sad dobro: samo uz svoju jednu fotografiju i tekst koji ionako pripremiš za video / webinar… kreirati cijelu snimku. Ukratko, ono što radi je da uz tvoju statičnu fotografiju generira iz napisanog teksta zvuk te ujedno simulira pomicanje usta i cjelokupnog lica uz taj tekst.

Primjer je ovde – tekst koji je generiran u videu je samo tekstualno postavljen, i osim moje fotografije – sve ostalo u videu je odradio AI.

Ukratko, tekst koji je bio napisan je sljedeći: “Ovo je samo statična fotografija i napisani tekst. Možeš li to samo zamisliti? Pa ti onda imaj izgovor da te strah snimanja…”
No, puno bolje je to čuti kako zvuči sam/a – uključi zvučnike i poslušaj uz ovaj video…

YouTube player

 

Ima li ti ovo smisla? I je li ti video stvarno takav bauk da je ovo jedini način kako ovo riješiti? Odluči sam/a – iako je trenutno ovo kako izgleda poprilično zastrašujuće što se tiče same tehnologije do koje mjere već može glumiti nas same, postoji doduše par stvari koje bi bilo bolje da se unaprijede… iako nije toliko daleko od realnosti za neke ljude.

No naravno, korak iznad je uz D-ID isto moguć – upload vlastitog snimljenog govora te simulacija samo pomaka usta i ostatka lica prema izgovorenim riječima (što ipak izgleda realnije, budući da za hrvatski jezik, koliko god pohvalno bilo da se vodilo računa i o tako malom tržištu – ipak ima samo jedan muški i jedan ženski glas što je ponekad na očigled teško povezati s licem).

Koliko god ti video možda izgledao zastrašujuć, još uvijek sam uvjerenja da će te ljudi najbolje doživjeti uz tvoj vlastiti izgled i govor. I iako možda misliš da nemaš što ponuditi što se tiče izgleda te je zvuk vlastita glasa nešto što ti je nezamislivo da mikrofon može uhvatiti na taj način… drugima će ipak puno bolje sjesti tvoj prirodan govor.

Ipak, postoje scenariji u kojima bi se ovo gore moglo upotrijebiti – jer D-ID nudi i vlastite, AI generirane osobe koje mogu prezentirati sadržaj te bi, kad je riječ o videima velikih kompanija, gdje se nema baš direktan pristup kroz neku konkretnu osobu, ovo može upotrijebiti kao vrlo dobra alternativa glumcima koji bi inače snimili ovakve videe.

Uz to, brzi edit izgovorenog je moguć na zahtijev u bilo kojem trenutku i to odmah; a i AI osoba se nikad ne razbolijeva te je uvijek na raspolaganju te savršena izgleda, nevezano uz godine i/ili doba dana. Da ne govorimo o smanjenju troškova kroz uštede na produkciji u smislu studija, opreme i obrade dobivenog materijala. Te također naravno i uštede na vremenu za sve navedeno.

Jedini problem bi mogao biti kad više kompanija počne koristiti iste AI generirane “glumce” i glasove – vrlo lako se može dogoditi da se gotovo identičan video pojavi i u srodnim industrijama, ako ne čak i kod direktne konkurencije.