Kako se našminkati za fotografiranje

15. veljače 2023.

…te: treba li ti uopće šminka za fotografiranje?

Pitanje koje je među prvima koje se postavlja kad je na redu priprema za fotografiranje (i koje otvara odmah dodatna pitanja) – je ono o tome kako se, od strane koga i da li uopće našminkati za fotografiranje tj. što i kakav makeup u tom slučaju. I uopće za početak – odgovor i na osnovno ali i ostala podpitanja je onaj već toliko uobičajen kad je riječ o samo naizgled laganim pitanjima: ovisi.

Jer, nije isto o kakvom je fotografiranju riječ (da li je to fotografiranje za poslovne portrebe, modeling polaroid, modna ili pak glamour fotografija) pa tako ni o samoj osobi koja se nađe pred fotoaparatom.

Lakše ti je o ovoj temi, kako se našminkati za fotografiranje – pogledati video nego čitati tekst? Ne brini – ovdje je i video koji čitanje čini suvišnim 🙂

YouTube player

 

Za početak, da krenemo uopće od osnova…

Osnovna svrha šminke kod fotografije

I, dok bi većini na pamet prvo vezano uz ovu temu palo na pamet “uljepšavanje”, ovo je u većini slučajeva tek sekundarna svrha, ako uopće i ima smisla – kao kod poslovnih fotografija gdje je svaki oblik uljepšavanja van okvira uobičajenog izgleda osobe kontraproduktivan: sam temelj povjerenja u buduću poslovnu suradnju može biti poljuljan ukoliko osoba koju upoznamo uživo ne izgleda kao i u stvarnom životu.

Neka dodatna razina šminke je za portrete u smjeru glamour fotografije koja glorificira osobu je svakako dobrodošlo, dok se recimo kod modne fotografije nastoji umanjiti značaj same osobe i njene osobnosti – ide se namjerno u smjeru izgleda lutke jer osnovni cilj pogleda na modnim fotografijama je odjeća, ne osoba te ona ustvari treba čim manje oduzimati fokus.

Stoga je primarno potrebno se kod šminkanja za fotografiranje, kad govorimo o poslovnim portretima, koncentrirati se na prikrivanje prolaznih nepravilnosti, poput:

  • bubuljica i akni
  • podočnjaka (onih od umora, ne trajnih)
  • privremenih vizualnih promjena na koži poput puknutih kapilara
  • izjednačavanje diskoloracije u licu – bilo uslijed umora (sveukupno sivilo), uzbuđenja ili nelagode (crveni obrazi)
  • odbjeglih vlasi – koje i uz savršenu frizuru mogu izgledati poput antena
  • uređivanje obrva i trepavica
  • detaljiranja vezano uz bradu i brkove

No, koliko god je ovo ustvari već navedeno da je kao smisao šminke… istina je da se ovo sve može urediti i u postprodukciji fotografije tj. retuširanju ili popularno rečeno – u Photoshopu. I, iako je neke stvari lakše urediti na licu mjesta šminkom (poput recimo izjednačavanja diskoloracije u licu) a druge kroz retuširanje (kao recimo zahvati na teksturi kože poput bubuljica) – stvar je da je riječ samo o manje-više izmjenjivim alatima kojima se može doći do istog rezultata.

Jedna stvar koju je svakako dobro imati na umu je – hoće li fotograf napraviti dodatno retuširanje potrebno za urediti lice u smjeru prikrivanja ovih sitnih nepravilnosti ili ne; te na osnovi toga donijeti odluku je li dodatno šminkanje van uobičajenih okvira potrebno.

I to je nešto o čemu je u svakom slučaju potrebno porazgovarati s fotografom pri dogovoru za fotografiranje, jer u slučaju da fotograf ovakvo retuširanje ne radi, nije iskusan u tome ili pak dodatno naplaćuje – može se dogoditi da će krajnji rezultat biti ispod očekivanja ukoliko nije bilo pripreme kroz dodatnu pomoć vizažista. Ono što se često može već i pretpostaviti da će biti izuzeto od iole detaljnijeg retuširanja su grupna fotografiranja kao i fotografiranje za dokumente – gdje se radi količine te brzog obrtaja fotografija ovo osnovno retuširanje često ni ne nudi kao opcija.

Nevezano uz retuširanje – šminka može biti pozitivna stvar

Kad se gleda na psihološki učinak šminke, daleko od toga da je utjecaj na samopouzdanje i cjelokupno raspoloženje osobe zanemariv – te se na prethodni tretman vizažista i frizera može gledati kao na nešto preporučljivo s te strane, no to naravno ovisi i od osobe do osobe. Jer samo po sebi će i fotografija osobe tj. portret bolje izgledati čim se osoba osjeća sigurno u sebe, što šminka svakako može postići.

Kako se našminkati za fotografiranje – sam/a?

Ukoliko se pripremom za fotografiranje u smjeru šminke želiš pozabaviti sam/a, dobro bi bilo pratiti par smjernica, ponovo – u ovom slučaju se koncentriramo na poslovni portret, za druge tipove fotografije vrijede i dodatna pravila čega smo se već i dotaknuli vezano uz samu svrhu šminke…

Kao prvo – dobro je naći prikladnu mjeru u tome kako se našminkati za fotografiranje; što znači da bi se moglo ići u smjeru ne baš svakodnevnog makeup-a no opet i ne pretjeruj sa šminkom u smislu uređivanja kao da je riječ o nečem izvanrednom što se događa možda jednom ili par puta godišnje (poput vjenčanja, novogodišnjih proslava i slično). Najbolje bi se ovo moglo pojasniti kao razina za prvi sastanak s važnim poslovnim suradnikom, ili recimo pri razgovoru za posao.

Ono što je svakako važno napomenuti uz makeup – ukoliko se nikad (ili gotovo nikad) ne šminkaš: nemoj to ni za fotografiranje! Jer, prvenstveno je važno da te ljudi mogu bez problema prepoznati i u stvarnom životu na osnovi fotografije.

Usluga profesionalnog vizažista prije fotografiranja

Ukoliko namjeravaš uzeti uslugu profesionalnog vizažista za fotografiranje (dobro je priupitati fotografa nudi li tu dodatnu uslugu kroz vizažista s kojim surađuje i kojem vjeruje), postoji par stvari koje bi mogle proći po krivu i na koje bi bilo dobro misliti prije konačne odluke.

Ako je odlazak na makeup nešto što ti je uobičajena praksa i vrlo dobro znaš kako će izgledati ta šminka kod svojeg uobičajenog vizažista, nema puno razmišljanja, svakako je preporuka upotrijebiti tu mogućnost. No, u slučaju da inače ne koristiš uslugu vizažista, možda je dobra ideja prvo napraviti testni makeup prije samog dana fotografiranja.

Jer, može se dogoditi da makeup neće biti takav na koji si inače naviknut/a te kako inače sam/a radiš – profesionalni vizažist prema pravilima struke može napraviti savršeni makeup koji pristaje tvojem licu, očima, kosi i odjeći… no ako to ne izgleda kako je inače: to jednostavno nisi ti. I s te strane će biti moguća dva scenarija kad se ode na fotografiranje bez tog testnog makeupa i na kraju šminka ne ispadne kako se očekuje:

  1. ili ćeš odmah tražiti vizažista da skine šminku ili ćeš je skinuti sam/a prije fotografiranja – što će, uz razočaranje tj. cjelokupno raspoloženje i izraz lica na fotografianju, dodatno utjecati i na nadraženost kože, čak i ako se sam/a odmah nakon odučiš našminkati za fotografiranje….
  2. ili ćeš produžiti na fotografiranje te se nećeš ni ti, a ni ostali prepoznati na tim fotografijama

…što i jedno i drugo vodi do najgoreg ishoda – fotografije, ako ih i uzmeš, neće vidjeti svjetlo dana te je samo fotografiranje po tome cjelokupni promašaj.

Profesionalni makeup za video i makeup za fotografije

Iako na prvi pogled ovo izgleda isto… ovo je daleko od stvarnosti. Zato kod biranja vizažista, potraži nekog tko ima iskustva s šminkom za fotografiranje te također – ne zvati fotografiranje “snimanje” kako se ne bi protumačilo kao priprema za video.

Objašnjanje je u vrsti šminke koja se upotrebljava za video – HD i 4k video su za makeup doveli nove izazove, koja dotadašnja šminka nije uspjevala riješiti u smjeru pregrubog izgleda kože, te su nastale takozvane HD linije šminke, prvenstveno pudera.
Što samo po sebi nije problem, no u ovim šminkama je česta upotreba silicijevog dioksida koji na videu daje savršeno gladak izgled kože, no kod fotografije, prvenstveno zbog rasvjete što se tiče bliceva… može izgledati totalno drugačije nego u stvarnosti. I to ne baš na najbolji način – primjeri fotografija uz upotrebu blica (flash-a) uz HD puder govore dosta za sebe.

Dodatne napomene uz korištenje usluga profesionalnih vizažista

Kao što je već rečeno – potrebno je detaljno objasniti vizažistu za što je potreban makeup u smjeru da se želiš našminkati za fotografiranje. Jer o ovome ovisi i sama šminka – npr. velike umjetne trepavice će možda predivno naglašavati oči u izlasku navečer… no za fotografiju će možda više biti kao sjenilo gdje će ostati u potpunom mraku uz naglašene podočnjake. Slično kao i contouring tehnika koja može izgledati dobro za određenu primjenu… no na fotografiji, naročito za poslovnu primjenu će ispasti pretjerano i previše promijeniti fizionomiju lica.

Ukoliko je riječ o fotografiranju gdje će se detaljnije naglasiti lice i gornji dio tijela – koncentriranje samo na lice može dodatno unijeti razliku u nijansi između lica i vrata te gornjeg dijela tijela.

Također, dobro je biti i na oprezu zbog mogućih alergija – iako je velika većina šminki sigurna po tom pitanju, opreza nikad dosta te se nekad možemo iznenaditi zbog crvenila i svrbeža kod upotrebe preparata na koži; još jedan razlog za napraviti testni makeup.

U kojem slučaju se nikako ne našminkati za fotografiranje?

Tj. koje dijelove ne šminkati u svrhu njihova prikrivanja? Ukratko, što se tiče same poslovne fotografije – trajne vizualne značajke, bilo da je riječ o madežima, pjegama, proširenim područjima kože s povišenim pigmentom, ožiljaka i tetovaža ili pak kod stanja kože koja su trajna poput vitiliga te crvenila na određenim područjima. Kako se i inače ove stvari vide, nema ih smisla samo za fotografiju prikrivati – samo će izazvati dozu nepovjerenja kod susreta uživo.

Druga stvar je – ukoliko se i inače nikad ne šminkamo, jer ovo može samo po sebi izazvati dodatnu nelagodu, sram i nezadovoljstvo. Što opet, i nevezano uz vizualni izgled – neće izgledati dobro na samom portretu zbog vidljivosti istog na fotografiji.

Trebaju li i muškarci šminku za fotografiranje?

Iako je zadnji razlog iz prethodnog odlomka vezan najčešće uz muški spol, nekad je potrebno ipak i popustiti te priznati da makeup može pomoći. Najbolji primjer toga, i vjerojatno najpoznatiji je – kako je Richard Nixon izgubio predsjedničke izbore pred Johnom Kennedy-em… samo zbog odluke da mu šminka nije potrebna (vjerojatno je da to bio samo dio priče, ali daleko od toga da i ovo nije igralo ulogu).

Jer, svi prethodno navedeni razlozi zašto se dobro našminkati za fotografiranje vrijede i kod muškaraca te je ponekad ipak dobro prihvatiti vanjsku pomoć. Sad, bila to kroz ruke vizažista ili retuširanje, odluka je od osobe do osobe – dodatno ukoliko je osjećaj nelagode uz šminkanje prevelik.

Kako se i da li našminkati za fotografiranje – konačna odluka

Na kraju krajeva – odluka ovisi samo o tebi te kako se osjećaš vezano uz ovo, no u svakom slučaju pomaže razgovor s fotografom te vizažistom. A ukoliko misliš da bi i ovaj tekst mogao pomoći nekome koga znaš – slobodno ga podijeli s tom osobom.