Mikrofon za podcast – koji odabrati

17. srpnja 2023.

Mikrofon za podcast – na što pripaziti

Kod mikrofona je stvarno veliki broj stvari na koji je potrebno paziti da se odabere savršen za tebe i stoga nije lako uvijek napraviti preporuku bez da dobro proučiš što je ustvari u određenom slučaju najbolje. Tako da, osim različitih tipova po samoj elektronskoj konstrukciji, i vanjski stalak itekako igra ulogu, kao i njegova izvorna namjena (naravno, mikrofoni su postojali i daleko prije pojave podcastova…).

Konkretno, za odabir pravog mikrofona za podcast je potrebno znati osnovnih par stvari:

 • gdje se snima podcast
  u smislu je li riječ o akustički obrađenoj prostoriji (studiju) ili pak nekoj “običnoj” prostoriji, sobi i slično – ili pak: vani!
 • koliko vas je u prostoriji i na snimci
  tj. snimaš li sam/a ili je riječ o intervjuu gdje vas je dvoje ili čak i više u istom prostoru?
 • da li upotrebljavaš računalo i/ili barataš papirima kad snimaš podcast
  nešto na što mali broj ljudi obraća pažnju – no, stvarno ovisi hoćeš li usput tipkati po tastaturi te vrtiti po papirima i zabilješkama ili sjediš mirno za stolom
 • da li si osoba koja stoji mirno na mjestu ili se mičeš
  kad smo već kod stolova… jesi li možda osoba koja se inače vrti u stolici, okreće – ili čak i hodaš po prostoriji (vanjskom prostoru) u trenutku snimke?

TL;DR – preskoči samo na preporuke vezane uz ova pitanja

 

Vrste koji se koriste kao mikrofoni za podcast

 

Lavalier / lapel / bubica mikrofoni

Sva ova imena su onih malenih točkica (bubica) koje se obično kače na kragnu (lapel) te u nekim slučajevima čak i direktno na kožu prsnog koša osobe, ispod odjeće. Ono zadebljanje kod žičanih slušalica koje su znale dolaziti u paketu s mobilnim telefonima su također dio ove porodice mikrofona.

Zbog svoje veličine su nenametljivi, često i nevidljivi. Iako su jeftiniji modeli najčešće na kabel, postoje i bežični gdje je odašiljač odvojeno na kraju kabla (uglavnom za nositi u zadnjem džepu i/ili na remenu hlača) ali u novije vrijeme i cjelokupni bežični (Rode Wireless Go te DJI Mic su predstavnici ove skupine).

Odlični su izbor za sve koji se vole kretati te nisu mirni kad pričaju (okretanje, premještanje, njihanje u stolici i slično), no potrebno je paziti da se ne taru o odjeću ili nakit jer će to proizvesti neželjene zvukove.

Stolni / “studijski” mikrofoni

Najčešće viđeni na youtube kanalima u smjeru video podcasta, većinom više radi vizualnog efekta budući da se ovaj način postavljanja veže uz profesionalne studijske prostore. Dobar izbor za one koji sjede mirno za stolom ali ujedno i nemaju dodatnu interakciju s istim (u smislu pisanja po tastaturi, rada s papirima, bubnjanja prstima pa čak i zaletavanja stolicom na kotačiće u stol) budući da će se sve ovo poprilično čuti na ovakvom tipu mikrofona.

Druga opcija postavljanja ovakvih mikrofona je na podni stalak na odvojenoj ruci odvojen od stola gdje ovi zvukovi više nisu primjetni no tada nastaje često drugi problem – pozicioniranje kod videa gdje cijela konstrukcija često zna prekrivati dio lica osobe.

Ručni mikrofoni

Ovo su ustvari vrlo slični gore opisanim studijskim mikrofona samo nisu na stalku, no podvrsta jer nisu svi studijski mikrofoni primjereni za držanje u ruci uslijed dodatne buke kad se tako koriste (handling noise). Većinom se upotrebljavaju za javne nastupe i mjesta gdje je potrebno mikrofon brzo seliti između osoba (panelisti, pitanja iz publike), relativno se rijetko upotrebljavaju kao mikrofoni za podcast jer je dosta teško duže vrijeme držati mikrofon u ruci a ujedno je tada i samo jedna ruka slobodna.

Shotgun / boom mikrofoni

Mikrofoni koji se koriste na video / TV setovima te se nalaze van kadra iznad osobe ili pak uz samu kameru usmjereni prema osobi. Odlično je što su u potpunosti nevidljivi na kameri no veliki nedostatak je što je područje koje fizički pokrivaju (tj. smjer) iznimno mali, pa se može dogoditi kod osoba koje ne sjede mirno na mjestu izađe van tog područja… i nema zvuka.

Iz tog razloga se na TV setovima koriste uz asistente koji prate glumce, no ukoliko nemaš asistenta – pazi da se ne mičeš previše.

Jedan od vrlo čestih primjera ove vrste (i s razlogom zbog svestranosti izlaznih opcija kao mikrofon za podcast) je Rode VideoMic Go II – kojeg se može ujedno bez problema montirati na kameru / standardno postolje za flash/rasvjetu tako da je usmjeren gdje je već i kadar.

Headset mikrofoni – “oni na slušalicama”

Izvrsna stvar kod ovih mikrofona je što su primjenjivi i u buci ali i nisu ovisni o pokretima glave kod dinamičnih govornika (sportski komentatori?) budući da se nalaze uvijek na istom mjestu u odnosu na usta.

Nedostatak je izgled, no za neke skupine, npr. gejmere je ovo ustvari i prednost te gotovo i standard. Standardniji predstavnici ove skupine (van gejminga) su Logitech H390 (USB izlaz, a može se čak nabaviti i u različitim bojama za one kojima je to vizualno važno!) ili pak teška artiljerija u vidu AudioTechnica BPHS1.

Kondenzatorski ili dinamički mikrofon?

Dvije osnovne konstrukcije kapsule mikrofona gdje se proizvodi zvuk tj. dva osnovna tipa mikrofona – gotovo su sve gore opisani vrste prisutne i kao dinamički i kondenzatorski mikrofoni. Da se ne ide previše u detalje, kondenzatorski mikrofoni trebaju dodatno vanjsko napajanje (phantom power) da bi radili, dinamički ne.

I, iako je, generalno gledano, kondenzatorski mikrofon “kvalitetniji” što se tiče zvuka, vezano uz upotrebu kao mikrofon za podcast ima određene nedostatke. Jer, kondenzatorski mikrofoni se zbog toga što su osjetljiviji na zvukove iz okoline primjereniji za profesionalno akustički obrađene studije… što je rijetko slučaj da se podcastovi snimaju u njima te se u manje idealnim uvjetima pokazuju kao preosjetljivi u smislu da se uz glas dodatno naglašeno čuje zvuk prostorije i šumovi sa strane.

Dinamički mikrofoni stoga za primjenu kao mikrofon za podcast ima prednost jer generalno gledano manje prenosi te zvukove sa strane te stoga i unosi manje dodatnih zvukova osim samog glasa – a teže ih je i krivo koristiti da zvuk odlazi u izobličenja (svakako prednost kod osoba koje nemaju iskustva s radom s mikrofonima ili pak pjevača koji dodatno iskorišavaju ovu mogućnost).

Usmjereni ili omnidirekcionalni?

Dodatno svojstvo mikrofona je usmjerenost osjetljivosti na zvuk – koja može biti jednaka sa svih strana (omnidirekcionalni) ili pak su usmjereni prema širem ili užem kutu.

I, iako ne mora biti uvijek pravilo – bubice su često omnidirekcionalni mikrofoni pa je u osnovi manje važno kuda su okrenuti dok su ostali barem usmjereni na jednu stranu (uz ekstrem – shotgun mikrofone koji su vrlo usmjereni).

Ovo je važno i prilikom postavljanja mikrofona jer je os osjetljivosti na zvuk kod stolnih/studijskih kondenzatorskih mikrofona često (no ne i uvijek!) “sa strane” tj. u horizontalnoj osi te je prednju stranu potrebno nagnuti prema sebi; dok je za dinamičke u većini slučajeva to s gornje strane mikrofona (opet, često, no ne mora biti pravilo), pa, u slučaju krivog usmjeravanja, može doći do vrlo tihog prenošenja zvuka glasa te pojačanog zvuka iz okoline. Svakako provjeriti na uputama za pravilnu upotrebu preporučenu od strane proizvođača.

Koje sučelje – USB, bluetooth ili analogno audio sučelje?

Generalno gledano je u današnje vrijeme najjednostavnije USB sučelje gdje je ostatak (predpojačalo, napajanje, AD konverzija) sakriveno u samom sustavu i ne ostavlja puno mjesta za pogrešku a istovremeno se bez ikakvih problema i potrebe za dodatnim hardverom te softverom može priključiti na računalo ili mobilni telefon.

U slučaju upotrebe u ne-toliko-idealnim uvjetima, dinamički su svakako preporuka, kao recimo Audio-Technica ATR2100X-USB ili pak u višem cjenovnom rangu Shure MV7 – ukoliko se gledaju mikrofoni koji će biti na stativima; a za one koji su u pokretu od bežičnih je već prije spomenuti DJI Mic zanimljiv izbor, budući da je riječ o dva mikrofona uz USB receiver pa može poslužiti i za intervju.

Iako bluetooth izgleda privlačno te na isti način pojednostavljuje spajanje koje je odmah i bežično, potrebno je biti oprezan s ovim tipom mikrofona jer može unijeti dodatno kašnjenje u snimku zbog potrebe prijenosa signala i procesiranja, a ujedno su i vrlo osjetljivi na elektronske smetnje te prijenos zvuka može prestati na trenutke bez nekog odmah vidljivog razloga. Jedna napomena – u nekim slučajevima mikrofoni koji postoje na bežičnim bluetooth slušalicama (i rade normalno za telefonske pozive)… za snimanje jednostavno nisu dostupni (Apple uređaji su naročito izbirljivi po tom pitanju).

Analogno audio sučelje pak je najuniverzalnije jer omogućava da se može dodatno priključiti i kvalitetnija audio oprema (predpojačalo, mikseta, efekti, AD konverzija) od one dostupne u računalima, no ovo ujedno i povećava kompleksnost, potrebno znanje ali i samu cijenu sustava.

Neki od vrlo popularnih (pa cjenovno i pristupačnih čak i rabljenih) dinamičkih sa čistim audio izlazom su, vrlo vjerojatno najviše upotrebljavanog mikrofona ikad – Shure SM58 (ne postoji pjevač koji nije imao ovog u rukama) ili pak klasičnog radijskog Electrovoice RE20. Napomena – ove mikrofone je ipak bolje uključiti u kvalitetnu vanjsku miksetu i/ili predpojačalo za najbolji izlazni zvuk, a budući da imaju XLR izlaz će svakako trebati (barem) dodatni set kablova.

Kao najviše hvaljeni mikrofon za podcast – Shure SM7B također pripada ovoj zadnjoj skupini (doduše, možda ne što se tiče cijene) no za njega je naročito važno kvalitetno audio predpojačalo kako bi se izvukao maksimum radi kojeg je stekao kultni status.

Cijena mikrofona

Iako je ovo naizgled važan parametar… ustvari ima smisla tek ako uzmemo u obzir sve prije navedene značajke. Jer, cijene studijskih kondenzatorskih mikrofona mogu biti reda veličine novog automobila srednje klase… no snimljeni zvuk će biti lošiji što se tiče snimke glasa nego da se snima uz pomoć mikrofona sa slušalica za mobilne telefone ukoliko je potrebno snimati vani u uličnoj buci.

Stoga usporedba cijena ima smisla tek kad se točno odabere tip i vrsta mikrofona prema gornjim parametrima.

Mali dodaci koji puno znače

Uz svaki od mikrofona za podcast se može nabaviti i barem jedan od ovih dodataka koji dodatno doprinose kvaliteti zvuka te izbjegavanju problema u snimci:

 • spužvica na mikrofonu
  pomaže kod izraženog slova “S” ublažavajući taj zvuk siktanja (kod određenih mikrofona), ali i kod upotrebe u vanjskim prostorima da smanji zvuk vjetra
 • dead cat (čupavac)
  ista namjena kao i spužvica, no za još jači vjetar
 • pop filtar (najlonka na omči)
  da ti svako “P” ne zvuči kao eksplozija zraka prema mikrofonu (što ustvari jest)
 • spider mount (antivibracijski držač)
  ono bubnjanje po stolu i tastaturi? ublažiti će ga i učiniti gotovo nečujnim u nekim slučajevima

 

Ukratko – koji je najbolji mikrofon za podcast za mene?

 

Najčešći slučajevi

 

 

 1. Ne snimaš u profesionalnom, akustički obrađenom studiju
  – dinamički mikrofon kako bi zvuk prostorije i vanjski šum/buka bili čim manji
 2. Snimaš često vani, u hodu
  – bežični mikrofon – bubica; opcija shotgun mikrofon ukoliko je problem radi elektronskih smetnji
 3. Snima vas više istovremeno u istom prostoru (intervju?)
  – bubice za svakog zasebno ili usmjereni mikrofoni na stalku / stolu
 4. Stol je mjesto koje upotrebljavaš stalno, bilo za tipkanje, bilo za papire
  – drži se dalje od stolnih mikrofona
 5. Ne možeš sjediti mirno
  – headset mikrofon bi mogao biti najbolje rješenje