Najbolje vrijeme za fotografiranje

4. kolovoza 2023.

Iako su preporuke za zlatni sat, plavi sat i slično određeno vrijeme u danu (ili čak u godini) vrlo česte – odgovor na pitanje koje je najbolje vrijeme za fotografiranje je manje vezan uz to kad je riječ o osobama na fotografijama.

Jer, ono što je prvenstveno potrebno je – biti opušten pred fotoaparatom kako bi i sama fotografija to mogla dočarati. Kad ti nije za fotografiranje, kad imaš brige na pameti i/ili te zaokuplja nešto deseto te je zadnje što ti još treba u životu uperen fotoaparat u tebe u tom trenutku… ništa ti ne vrijede ti savršeni svjetlosni uvjeti uz tu grimasu na licu – koje često ni sami nismo svjesni.

Koje je najbolje vrijeme za fotografiranje?

Svjetlosni uvjeti su naravno važni (napomena – mogu se dobiti i nevezano uz vrijeme i vremenske uvjete unutar studija) no ona komponenta radi koje će fotografija osobe, portret, ipak jedino uspjeti je: opuštenost koja uvjetuje da na površinu u obliku samog stava te izraza lica izađe pravi karakter osobe za razliku od mrštenja i sličnih izraza koji su uvjetovani samom situacijom.

I gledano na taj način… najbolje vrijeme za fotografiranje je: na godišnjem odmoru! Jer, tada je razina stresa svih nas vjerojatno najniža, brige koje nas inače muče su ostavljene po strani te ono na što se većinom koncentriramo je sami odmor te provođenje vremena s našim najbližima. Iz istog razloga su i fotografije s godišnjeg toliko popularne jer, čim smo opušteni, i sami sebi izgledamo bolje (a to objektivno i jesmo) u toj situaciji.

Ukratko – na godišnjem smo većinu vremena veseli kaj pajcek na plaži (ovaj s fotke je baš uživao) te nema razloga da bi i same fotografije prikazivale nešto drugo.

Kad je riječ o poslovnim portretima, plaža i prirodne znamenitosti gdje se često tijekom godišnjeg odmora nalazimo i nisu baš najoptimalnija scena – no, dobro je da je taj osjećaj opuštenosti nešto što traje… sve dok nas ponovo ne preplave brige i zatrpaju obveze svakodnevice. Ovdje se, doduše, radi o poprilično kratkom periodu nakon što godišnji odmor završi kad je u tom slučaju ipak još uvijek najbolje vrijeme za fotografiranje. No, postoje i druge opcije…

Drugi prijedlozi za odlične periode za fotografiranje

Osim što predloženo vrijeme godišnjeg odmora nije uvijek praktično (osim naravno da se dio godišnjeg odmora uklopi u ovo – također interesantno kao ideja) možemo se osloniti i na par ideja:

 • vikend ili kraj tjedna
  Kao dio tjedna namijenjen za opuštanje, također odlično vrijeme… naravno, ukoliko nas obaveze ne tjeraju da i preko vikenda razmišljamo o njima.
 • nešto opuštenije vrijeme na poslu i u životu
  Iako svi danas osjećamo nemilosrdan tempo života… ipak postoji vrijeme kad dolazi do nešto opuštenijeg perioda. Možda je teže za predvidjeti točno vrijeme, no svi već iz iskustva znamo otprilike kad se ovakvi periodi približavaju – često je to u vrijeme kad su drugi na godišnjim odmorima te se sve nekako uspoooori.
 • godišnji odmor za potrebe fotografiranja
  Možda na prvi pogled izgleda nečuveno za izdvojiti svoje vrijeme za ovu namjenu… ipak je riječ o dijelu dana, ostatak se možeš posvetiti sebi i ostalome za što “nikad nema vremena”. A fotografije će ti ionako služiti godinama, u nekim slučajevima (kad je riječ o obiteljskim portretima) i generacijama.
 • blagdani i praznici 
  Koliko god je ovo vrijeme kad se znaju planirati druge stvari, često u krugu obitelji – nekad se nađe vremena i za koju dodatnu aktivnost. Naročito kad je riječ o zimskim mjesecima.

 

Kad sam se već dotakao idealnih svjetlosnih uvjeta na otvorenom, evo odmah i pojašnjenja 😉

Zlatni sat / Golden hour / plavi sat

Što se tiče svjetlosnih uvjeta na otvorenom, zlatni sat je vrijeme ujutro i navečer kad se sunce taman pojavljuje ispod horizonta te još kratko dok je nisko i obratno pri zalasku (kratko, jer “sat” je pretjerivanje, ovo traje kojih 20ak minuta te ovisi i gdje se nalaziš tj. konfiguraciji terena izlaska/zalaska sunca). Obilježava ga vrlo intenzivni “zlatni” ton svjetlosti kojim je okupana cjelokupna okolina i nebo. Budući da tako kratko traje i vrlo malo ga ljudi iskusi na dnevnoj razini (ipak je potrebno i vedro vrijeme za ovo) daje tu neku dodatnu čaroliju trenutka uz ovakvo osvjetljenje.

Plavi sat je suprotno od zlatnog ukoliko gledamo po spektralnoj zastupljenosti svjetlosti (plavo – žuto) budući da je riječ o vremenu taman prije (izlazak sunca) ili nakon (zalazak sunca) zlatnog sata. Sunce se još nije pojavilo na horizontu već je, ona svjetlost koja je dostupna, samo nježni odsjaj preko atmosfere te je stoga kvalitetom i vrlo “mekano” (nema oštrih sjena) uz to što je svjetlost pretežito u plavom dijelu spektra.

Ukoliko te zanima kad će se to dogoditi danas – vrlo korisno je provjeriti putem recimo ove stranice (podesi svoju lokaciju ukoliko nije automatski očitana).

I, iako ova doba dana daju (svaki na svoju stranu) čaroliju u obliku neuobičajenijih svjetlosnih uvjeta što izdvaja fotografije nastale vani u ovo vrijeme – i dalje stoji: badava ti takva fotka ukoliko ti je grimasa na licu.