Poslovni portreti – 5 osnovnih tipova

4. travnja 2023.

Zašto uopće poslovni portreti po tipovima?

Poslovni portreti bi prvenstveno mogli biti definirani kao portreti ljudi s poslovnom namjenom… i gledano na taj način bi bilo koja fotografija s osobom u glavnoj ulozi mogla prihvatiti da je u tom smjeru – no ovdje ću se ipak u prvom redu koncentrirati na uobičajenu upotrebu te po čemu se ovi poslovni portreti razlikuju.

Jer, njihova razlika, osim vizualno, je najviše u tome gdje će se upotrebljavati – što ujedno i uzrok zašto je njihov specifičan izgled takav kakav je. Ono što bi u svakom slučaju trebalo napomenuti je, da je, kao i na svim portretima – naglasak na osobi i njenoj osobnosti, dodatno kad su poslovni portreti u pitanju, s naglaskom na posao te osobe.

Više voliš sadržaj u video obliku? Nema problema – dovoljno je samo pokrenuti ovaj video…

Poslovni portret #1 – headshot

Headshot je najčešći tip poslovnog portreta danas – jer svi mi imamo profil: bilo da li na nekoj društvenoj mreži ili pak internom servisu za poruke, a na tim mjestima je profilna fotografija obavezna kako bi ljudima bilo jasno s kim komuniciraju. Specifično kod te primjene je da je profilna fotografija, naročito u komentarima i u postovima (ili threadovima) svedena na malenu sličicu koja se ne može odmah povećati bez da se pogleda profil. Pa čak i tad, slika zna biti relativno mala – a najčešća primjena je u ovom slučaju svakako Linkedin kao “poslovna” društvena mreža.

Poslovni portreti - headshot - Darko

Što u tom slučaju izvlači potrebu da se lice vidi i u slučaju kad je fotografija mala čim bolje – i kojih 50-60% visine lica je preporučljivo prema ukupnoj visini fotografije (koja je obično ili okrugla ili pak kvadratna) kako bi se moglo prepoznati osobu na taj način. No, dodatna prednost je i kad je fotografija vidljiva veća – izraz lica se može na taj način puno bolje vidjeti što odmah daje do znanja o osobnosti i samom karakteru osobe, a i dodatnih detalja koje omogućavaju puno bolji prvi dojam.

U osnovi, ovo je fotografija gdje su vidljivi jedino lice i ramena što omogućava odlično prepoznavanje osobe, čak i kad je svedena na mali oblik kao što su profilne fotografije. I kad su poslovni portreti u pitanju, to je fotografija koja je gotovo nezaobilazna u današnje vrijeme te će za mnoge označavati prvu putem koje se druga osoba upoznaje te na taj način ostvaruje prvi dojam. Uglavnom se radi u studijskim uvjetima s jednoličnom, neprimjetnom pozadinom jer je ono što je ovdje važno samo lice tj. osoba, sve ostalo je samo nepotreban dodatak.

Poslovni portret do pasa

Glavna fotografija - Darko Mareš

Često i sinonim za poslovni portret gdje se, za razliku od prethodnog, headshota, ipak vidi više od samog lica već je ipak malo kadriran iz veće udaljenosti kako bi i ruke mogle biti vidljive. Što svakako daje dodatni element u fotografiju te dodaje uvid prema odjeći osobe i njenoj figuri kao i pozi.

Sama odjeća, uz možda i detalj u smjeru nekog alata ili predmeta povezuju osobu s njenim poslom te je vrlo lako uz ovakve elemente zaključiti o tome što osoba radi, bez i dodatnih tekstualnih natuknica. Naravno, kad je to moguće (laptop i/ili mobilni telefon u današnje vrijeme, koliko god bili glavni “alati” za veliki broj ljudi, ne označavaju neki specifičan posao te s te strane njihovo postavljanje u kadar i nije uvijek najbolje rješenje u smjeru prikaza profesije).

Najčešća upotreba ovog portreta je na stranicama poput “O nama” / “O meni”, unutar stručnih članaka, najava predavanja, predavača ili sudionika na konferencijama i slično. Većinom se ovdje radi o okomitoj orjentaciji fotografije jer je također naglasak isključivo na osobu, bez ili s vrlo neutralnom pozadinom kako bi pažnja bila usmjerena samo na nju te se stoga često radi u studijskim uvjetima.

Ambijentalni portret

Kao što i ime kaže – portret osobe u ambijentu, i, kad su poslovni portreti u pitanju, ovaj fotografija dodatno opisuje osobu u smjeru da pokazuje i njen radni ambijent kako bi se lakše vidjelo što osoba radi, na koji način to radi te radna okolina gdje obitava uz njenu interakciju s njom.

Poslovni portreti - ambijentalni portret - Luka

Iako nije obavezno, podrazumijeva i radnu odjeću ukoliko je naravno potrebna za obavljanje posla tj. uobičajenu odjeću na poslu kako bi se dobio osjećaj radne atmosfere vezane uz određeno radno mjesto. Iako prikazuje i okolinu, i dalje je fokus na samoj osobi uz prikaz njene interakcije s elementima u prostoru poput specifičnog radnog mjesta i/ili alata.

Upotrebljava se najčešće u smjeru opisa specifičnih poslova uz mogućnost otkrivanja manje poznatih detalja radnog mjesta ili pak općenito kao prikaz mjesta gdje osoba radi te s te strane prikazuje najviše vezano uz radnu atmosferu gledano što ostali poslovni portreti daju zaključiti.

Lifestyle portret

Portret u nešto opuštenijoj atmosferi koja uključuje i elemente opuštanja, koji po samoj tehničkoj izvedbi sliči dosta ambijentalnom portretu, no ipak dosta manje formalno što se tiče radnog mjesta budući da prvenstveno prikazuje osobu u njenim trenucima opuštanja no opet vezano uz rad – bilo to u predahu od posla, na pauzi ili npr. u šetnji nakon radnog vremena.

Poslovni portreti - lifestyle portret - Nina

U pravilu je osoba još uvijek obučena relativno formalno, prema uobičajenim standardima radnog mjesta, no sami prostor ipak označava nešto neformalniju atmosferu – kao što bi na primjer bila na kavi nakon završetka poslovnog sastanka. U svakom slučaju daje dodatni uvid u karakter osobe te može prikazati neke dodatne elemente koji nisu vezani uz samo radno mjesto.

Lifestyle portret u svakom slučaju naglašava individualnost portretirane osobe te se često može naći u člancima koji opisuju određenu osobu gdje ovakvi poslovni portreti dodatno zaokružuju cjelokupnu priču.

Kreativni portret

Poslovni porteti - kreativni portret - Arien

Kreativni portret je u ovoj listi gdje su navedeni svi ostali poslovni portreti malo drugačiji – jer se veže uz samo jedan dio profesija, i to one kreativne gdje je naglasak na toj kreativi i stvaralaštvu. Ustvari sam po sebi ima najmanje pravila gledano na formu jer će naglasiti baš individualno osobu i njen rad te vrlo često i interakciju s kamerom tj. fotografom u smjeru kreativnosti.

Često je i sama osoba u drugom planu te je, iako prepoznatljiva, samo dio cjelokupne fotografije gdje će sam rad te osobe ili njegova naznaka voditi glavnu priču unutar ovog portreta. Kao primjer – kod glumačkih portreta ovo čak može biti i dio uloge u koju se uživi, kod recimo muzičara ili ostalih kreativnih profesija koji imaju česti javni nastup to može biti osobnost koju prikazuju na sceni.Kao takav, ovaj portret zna biti prikazan na mjestima gdje je potrebno dodatno pojasniti rezultat ili čak proces kreativnosti portretirane osobe.

Kombinacije ovih 5 tipova

Naravno, teško je u potpunosti kroz ovih 5 tipova definirati sve načine na koji se osoba može prikazati vezano uz ono što radi i poslovni portreti općenito mogu sadržavati i dodatne elemente osim navedenih, no najčešće pripadaju u ove osnovne tipove ili su u većem ili manjem odnosu “mješavina” navedenih.