Profesionalni fotograf – kako ga prepoznati?

30. srpnja 2023.

Fotografija sama po sebi je vrlo isprepleten spoj umjetnosti i tehnologije, najčešće primjenjiva u svrhu zamrzavanja trenutka kako bi se mogle napraviti uspomene kojih se kasnije rado sjećamo, ali isto tako i kako bi drugima vizualno predočili izgled kad fizički nisu prisutne.

I gledano na taj način, profesionalni fotograf je umjetnik s fotoaparatom koji koristi kombinaciju svjetla, kompozicije i tehničkih znanja kako bi svakodnevni vizualni svijet pretvorio u moćne vizualne priče te je s te strane i sama profesija koja je određena pružanjem usluge kreiranja ovih priča za druge… po narudžbi. Stoga je to na kraju krajeva i posao.

Profesionalni fotograf – tri glavna aspekta

Zamrznuti trenuci u vremenu

Osnova svake fotografije je vizualni prikaz nekog trenutka u vremenu – uhvaćenog u obliku fotografije kao vizualnog prikaza nečeg što se dogodilo te je na taj način spremljeno za vječnost u ovom obliku. Profesionalni fotograf za ovo upotrebljava fotoaparat – na isti način kao što i slikar upotrebljava kist ili olovku za kreiranje slike, na taj način pričajući u vizualnom obliku priču koja prenosi emocije ili pak jednostavno predočuje ljepotu trenutka. Osnovni elementi kroz koje se ovo postiže – svjetlo, kompozicija kao i precizan odabir najboljeg trenutka su ono što čini fotografa dobrim pripovjedačem vizualne priče.

Tehničko umijeće

Svaki profesionalni fotograf mora posjedovati duboko razumijevanje i znanje opreme s kojom radi – jer, bez alata nema zanata. Neovisno radi li se o postavkama fotoaparata, dodatnih alata i opreme ili pak izbora leća – zna točno zašto i kako će izolirati određeni element na slici, naglasiti emociju te prikazati brzinu događanja ili jednostavno gledatelja fotografije upozoriti na ono kroz kompoziciju.

Razumijevanje svjetla, kadra, nedostataka i prednosti određenih leća kao i dodatnih pomagala u ovu svrhu je nezaobilazno kako bi se postigla željena atmosfera i sami mood fotografije koja će osobi koja fotografiju gleda prenijeti na pravi način doživljaj cjelokupne scene.

Kreativna vizija

Iako bi se dalo debatirati je li svaki fotograf umjetnik ili je riječ o čisto tehničkom umijeću – neupitno je da svaka fotografija nosi potpis njena autora te na taj način odražava njegovu kreativnost kao i viziju koju je nastojao pretočiti u fotografiju odabirom tehničkih aspekata kod njena kreiranja. Često je tu riječ o drugačijem viđenju stvari od onog što ostali vide te je i samim time profesionalni fotograf umjetnik u smislu kreiranja drugačijeg pogleda na svijet – kroz kreativnu upotrebu perspektive, kompozicije i boja.

Profesionalizam kod fotografa

Iskustvo i stručnost

Ono po čemu se može vidjeti profesionalnost nekog fotografa je svakako stručnost koje je stekao kroz rad te iskustvo koje se može zamijetiti u radu – kako u krajnjim fotografijama tako i snalaženjem u različitim situacijama. Jer, kroz veliki broj prethodnih poslova je itekako naučio kako izvući najbolje te kreirati odlične fotografije iz bilo kojih uvjeta da se našao. Kod recimo portretne fotografije bi to značilo da je rad s bilo kojom osobom biti ugodan za tu osobu što će rezultirati vjerodostojnim portretom – neovisno radilo se o preplašenom djetetu, nervoznoj mladenki ili o osobi na najvišoj poziciji unutar kompanije.

Poslovna etika

Jedno od glavnih značajki profesionalnih fotografa je da rade na najvišoj razini poslovne etike – uz jasne ugovore koji definiraju uvjete njihova rada što uključuje precizno postavljene cijene, rokove te isto tako i prava upotrebe fotografija koji se prenose na klijenta. Uz to, paze na privatnost klijenta te isto tako i na sigurnu te ugodnu okolinu u kojoj s klijentima kreiraju fotografije uz poštivanje svih važećih zakona i propisa.

Briga za klijenta… iliti customer service

Ključni element profesionalnosti u fotografskoj profesiji je odlična briga za klijenta tj. customer service koji će osigurati zadovoljstvo osobe koju se uslužuje. Jer, profesionalni fotograf nije samo isporučitelj fotografije niti mu je to jedini krajnji cilj – već cjelokupno iskustvo koje pruža, od prvog kontakta, preko odgovora na svako pitanje i sumnju… do trenutka da je siguran da je klijent zadovoljan u potpunosti.

Ovo uključuje jasnu i pravovremenu komunikaciju, odgovore na pitanja – nekad i prije nego su postavljena te brige da je posao koji radi baš ono što je klijentu potrebno. Osim samim fotografijama, klijent mora biti zadovoljan i cjelokupnim iskustvom, kroz profesionalno rješavanje eventualnih problema i cjelokupnim radom usmjerenim prema klijentu.

Profesionalni fotograf – cijene i izvor prihoda

Možda je malo čudno što u ovim svim gore navedenim aspektima nema nigdje navedena osnovna stvar koja bi se mogla pretpostaviti kao glavna značajka profesionalnosti – koliko je fotografu fotografija izvor prihoda te je po tome netko profesionalac ili ne… jer ovo jednostavno ne mora biti toliko važno. Jer – neupitno je da i osoba koja je “samo” zaljubljenik u fotografiju uz drugi izvor prihoda ipak pružiti dovoljnu razinu usluge da bi se mogla nazvati profesionalcem… a s druge strane, netko tko samo živi od fotografije, što se tiče krajnjeg proizvoda kao i etičkih načela biti daleko od profesionalne razine.

Amaterski profesionalizam

Iako oksimoron samo takav – profesionalni fotograf je moguće da je netko tko se fotografijom bavi, izvorom prihoda gledano, samo amaterski a ipak što se tiče gore opisanih elemenata itekako ponaša profesionalno te isto tako isporučuje fotografije na izvrsnoj razini.

Doduše, u ovom slučaju klijent možda nema sigurnost ponovne suradnje ili čak u neku ruku moralne garancije da će fotograf napraviti svoj posao budući da financijski ne ovisi o svojoj profesionalnoj reputaciji. Sukladno tome, u većini slučajeva je cijena ove usluge nepostojeća, budući da bi naplata ionako značila manjak profesionalizma što se tiče praćenja zakona.

Honorarni profesionalni fotograf

U slučaju kad je bar dio prihoda osobe vezan uz fotografiranje kroz honorarne poslove je moguće, kad je riječ o pružanju usluge i fotografija na profesionalnoj razini, govoriti o profesionalnom fotografu. Zbog prirode posla, možda jedino nije moguće očekivati posvećenost u potpunosti što se tiče termina kao i dužine rada na dugotrajnijim projektima.

“The” profesionalni fotograf

Kroz puno radno vrijeme se može u potpunosti posvetiti klijentima te bi ovo bio idealan slučaj. Naravno, kad istovremeno i kvaliteta usluge i krajnjeg produkta pokazuje očekivanu razinu.

S jedne strane je negativno, barem što se klijenata tiče – da ovo povlači sa sobom i više cijene budući da fotograf, kako bi dugotrajno opstao, mora računati na pokrivanje svih troškova kao i opreme te edukacija kroz naplatu fotografskih usluga. Što kod prva dva slučaja ne mora biti tako.

Profesionalni fotograf i oprema

Mala crtica vezana i uz opremu budući da je u javnosti ovo najčešća poveznica jer… profesionalni fotograf je onaj koji koristi profesionalnu opremu, zar ne?

Kad bi bilo tako, cijeli ovaj tekst ne bi ni imao smisla, jer, dovoljno je kupiti “Pro” fotoaparat i to je to… što je ustvari u potpunosti udaljeno od istine. Štoviše, za razliku od amaterskih fotografa koji uglavnom posjeduju najnovije modele (uključujući i profesionalne) opreme te fotoaparata, često se profesionalni fotografi radije koriste nešto starijom opremom koja nije možda najmodernija no koja je zato:

  • provjerena
  • isprobana (osobno) u svakoj prilici
  • pouzdana
  • zamjenjiva (u smislu količine na tržištu)