Savršena profilna fotka uz recept od samo pet sastojaka

29. studenoga 2022.

Profilna fotka i njen značaj

Kroz brdo fotki koje se mogu vidjeti kao profilne, opet iznova se primjete iste stvari na koje ljudi ne paze dovoljno… i ne, nije to unajmiti profesionalnog fotografa. Jer to svima nije ni potrebno – kao što će mnogi znati sami zamijeniti ulje na autu bez mehaničara, tako će i selfi često biti dovoljan.

Ustvari je za profilnu fotku potrebno zadovoljiti (samo?) pet stvari:

1. Vidi li te se uopće na profilnoj fotografiji?

Ovo podrazumijeva prvenstveno vidljivo lice i to da zauzima dobar postotak fotografije a ne točkicu u ionako maloj slici – jer to je ono što će drugi prvenstveno zamijetiti i uživo. Okvirno, ako ti se vide laktovi na toj fotki… fotoaparat je bio predaleko.

Naravno, to ne znači da ne možeš izrezati neku veću fotografiju na samo dio gdje ti se vidi glava i ramena – samo pazi da je fotografija dovoljno velike rezolucije jer će inače postati zrnata, tj. pikselizirana.

2. Ima li na fotki nešto što odvlači pažnju?

Znaš ono, natpis konferencije, plaža, sunčane naočale, šank kafića, mladenka koja je slučajno dijelom upala na fotku – ili možda čak i drvo koje ti u pozadini viri iz glave. Uglavnom, ukoliko ti fotka izgleda kao s one Select All Images Containing a _nešto_ captche… noup, preskoči. Eventualno možeš probati sa izrezom iz pozadine no oprez – često to ne izgleda dobro kod automatskih servisa kao i kod pokušaja stavljanja na drugi tonalitet pozadine od izvorne fotografije.

Najbolje bi bilo svakako da je pozadina čisto jednolična – na primjer bijeli zid, no pastelne boje, pa čak i relativno kričave mogu funkcionirati, naročito ukoliko se želiš istaknuti na društvenoj mreži. Na primjer, ako je riječ na Linkedin-u koji je uglavnom u plavoj boji – pozadina žute boje će odmah doći do izražaja.

3. Da li si izgledaš dobro na fotki?

Da, izgled nije ni ne treba biti najvažniji, no ukoliko nisi zadovoljna/an vlastitim izgledom na fotki – tome nije mjesto na profilnoj fotografiji. Nekima je stvarno teško naći bar jednu fotku koja zadovoljava ovaj uvjet a da nije s leđa, uz sunčane naočale ili pak u mraku… no opet, potrebno je biti realan (možda i pitati druge ako ne ide drugačije?) i reći – izgledam tako i to je OK. I usput, ne, nikako nije rješenje nabaciti tonu filtera.

Osnovno pravilo bi bilo da te drugi mogu bez problema prepoznati na profilnoj fotki tako da ovi filtri, sunčane naočale kao i pogled s leđa nikako ne ulazi u obzir. Kao ni fotografije iz prošlosti koja se nikad više neće vratiti – koliko god još voliš taj svoj izgled u to vrijeme.

4. Je li ti izraz lica dobar?

Da li tvoj izraz lica odražava tvoju osobnost na fotki? Ne, to ne znači da svi trebaju biti nasmiješeni na fotkama, baš suprotno – budi onakva/av kao i inače, niti su svi ozbiljni loše volje niti su svi koji se smiješe veseljaci. A najgore izgledaju fejk osmjesi.

Stoga možda najlakše napraviti ovu vježbu: odnosi se prema kameri kao prema stvarnoj osobi. Možda ne uspije iz prve, no tvoj izraz lica će biti puno prirodniji kad zamisliš stvarnu osobu kojoj se obraćaš. Što se ustvari s profilnom fotografijom na kraju i dogodi – taj trenutak kreiranja fotografije kroz fotoaparat će druga osoba vidjeti kao da se obraćaš direktno njoj. Fejk osmjeh ili neuobičajen izraz lica (za tebe) nije nikako dobar početak kod tog obraćanja.

5. Ostvaruje li profilna fotka svoju namjenu?

Ovo je ustvari najvažnije pitanje, i, čak i ako fotografija zadovoljava sve prethodne četiri točke – ukoliko ne služi svrsi (isticanje među kandidatima za posao, ostavljanje pravog dojma kod investitora, zanimanje kod potencijalnih klijenata) badava ta fotka. Neupotrebljiva je za profilnu. (za ostale društvene mreže tipa Facebooka, Instagrama, Tindera… samo prilagodi namjenu koju treba ostvariti).

Stoga dobro promisli što ustvari želiš s tom profilnom fotografijom postići i prema kome je namijenjena. Počevši od toga odaberi neku od postojećih fotki ili pak napravi novu. Planiranje je neizostavni element pri stvaranju profilne fotografije i dobro je pripaziti na to prije nego se uopće i krene u fotografiranje.

Nego, pogledaj svoju profilnu i prebroji koliko točaka ustvari zadovoljava. Možda se iznenadiš 😉