Slikanje za Linkedin – da ili ne?

16. srpnja 2023.

Slikanje za Linkedin – treba li mi to uopće?

Linkedin, gledano od strane društvenih mreža, je trenutno nekako najviše orjentirana na poslovanje – bilo da je riječ o traženju posla ili zaposlenika bilo da je riječ o prodaji usluga ili proizvoda te kupovini istih, ali i što se tiče građenja osobnog brenda i pozicioniranja u poslovnom smislu.

I sami profil na Linkedinu stoga može dosta utjecati na uspješnost vezano uz to s kojom je namjenom komunikacija kroz njega jer, prva je dodirna točka kod upoznavanja s nama kao osobom online – a profilna fotografija je dio koji utječe na prvi dojam te će pogled na nju u velikom broju slučajeva uvjetovati hoće li osoba dalje i ići provjeriti detaljnije sve navedno u profilu te se odlučiti na daljnju komunikaciju ili ne.

Kad se gleda na taj način… profilna fotografija na Linkedinu je poprilično važna stvar a ste strane i odluka treba li ti odvojeno slikanje za Linkedin ili ne; ukoliko ti naravno ima smisla da povećaš svoje šanse za istaknuti se i potaknuti komunikaciju te, na kraju krajeva, i ostvariš svoje poslovne ciljeve. Velim, povećaš svoje šanse, jer je blesavo tvrditi da će ti netko ponuditi poslovnu suradnju samo na osnovi te jedne fotografije. No, da je ona važan početni korak u tome koja će utjecati hoće li uz ostale faktore na kraju do te suradnje doći, to svakako jest.

No, ovisno o tome što ti je namjera uz tvoju aktivnost na Linkedinu – tako možeš odmah i odlučiti želiš li odabrati neku od postojećih fotki ili pak napraviti ciljano fotografiranje za Linkedin. Dobro je razmisliti o tome što je očekivano ali i primjereno kao ta fotografija, prvenstveno od strane onih kojima se obraćaš; jer ni premalo truda a ni previše nije baš dobar izbor.
Da krenemo s očitim mogućnostima za odabir te fotke…

 

Selfie

Iako vjerojatno svima poznat termin – selfie je fotka koju sami snimimo, najčešće mobilnim telefonom, najčešće kamerom koja se nalazi uz ekran. Brzo se okine, jednostavno je za kreirati ga (doslovno samo uključiš telefon, provjeriš izgled putem te prednje kamere… i opališ fotku) te je, budući da je dostupan odmah s mobilnog telefona i u aplikaciji (u ovom slučaju Linkedin appu), omogućava da se profilna promijeni u par sekundi, bez ikakvih dodatnih koraka. Osim naravno ukoliko želiš što dodatno “uljepšati”, što doduše ne bih preporučio, naročito u poslovne svrhe pa tako i za upotrebu na Linkedinu.

Na neki način, ukoliko se u određenom trenutku napravi s tom namjerom, se čak i selfie može smatrati kao slikanje za Linkedin – no rekao bih da su to većinom iznimke nego pravilo. U svakom slučaju, selfie može biti prikladan ukoliko se prvenstveno želi naglasiti svoja pristupačna te autentična strana, ali s druge strane mora biti izveden pravilno kako ne bi ispalo neprofesionalno – uz pomno odabranu odjeću, odlično svjetlo, bez distrakcija u pozadini te da je u prvom planu lice (nešto na što se naročito zna zaboraviti).

No, ova autentičnost koja je toliko specifična za selfije nekad može biti i dvosjekli mač jer se može shvatiti i kao nemar te manjak brige za detalje – naročito kad je riječ o toj glavnoj, prvoj fotografiji koja se vidi na profilu.

Fotografija za dokumente

Nešto rjeđe upotrebljavana fotografija za namjenu profilne je ona koja se već upotrebljava na dokumentima. I, iako se u nekim slučajevima može “ubaciti” i slikanje za Linkedin unutar ovakvog fotografiranja, to je rijetko slučaj već se upotrijebi ona koja je na osobnoj, vozačkoj ili pak putovnici.

Pozitivna stvar je što su ove fotografije odlično osvjetljene, uz jednoličnu pozadinu fotografskog studija te je primarna točka fotografije samo jedna – lice. Naizgled savršena kombinacija koja bi trebala biti i za profilnu… osim što su ove fotografije, zbog svoje prvenstvene namjene, snimljene pod strogo određenim uvjetima potrebnim od strane službenih osoba. Po mogućnosti bez ikakvog izraza lica, uz vrlo jednolično osvjetljenje koje, istina, u smjeru dokumenata gledano jest odlično, no istovremeno ne pruža mogućnost naglaska karakternih crta već se koncentrira samo na puki fizički izgled distanciran od ikakve osobnosti.

Uz to, moglo bi se reći da su ove fotografije mnogima najmrskiji vlastiti vizualni prikaz same po sebi (a i česti izvor loših iskustava koji se vežu uz fotografiranje) te ih se rijetko ionako pokazuje drugima, kamoli tek u smjeru profilne. Dobro je svakako pripaziti i na tehnički aspekt ovih fotografija koje, zbog svoje primarne namjene, imaju sve vrlo prepoznatljiv izgled te se njihovom upotrebom može dati osjećaj da se odabrala samo jer već postoji, ali isto tako i posijati sumnju u ažurnost iste budući da ove fotografije znaju krasiti dokumente i desetljećima.

Omiljena fotka

Svatko od nas ima neku svoju omiljenu fotku – ona gdje smo taman ispali odlično, gdje se sve savršeno poklopilo… što se tiče našeg izgleda. No, savršenstvo je rijetko moguće postići za baš sve na fotografiji te može biti da je to fotka s godišnjeg, neke svečanosti, obiteljska ili čak uz ljubimca te su ostali aspekti fotografije poprilično daleko od tog savršenstva – od okoline, prikladnosti odjeće do viška osoba i/ili stvari na samoj fotografiji. Izrezivanje samo lica ili dijela tijela van fotografije ne rješava uvijek problem, nekad ga čak i pogorša te krajnji rezultat izgleda u najmanju ruku čudno.

I, iako će vjerojatno odlično opisivati tvoju osobnost što je izvrsno samo po sebi… kad već gledamo namjenu u ovom slučaju, u poslovnom smjeru je poprilično vjerojatno da neće baš funkcionirati, osim ako je slikanje za Linkedin bila baš prigoda gdje se ova fotografija nastala pa je sve taman kliknulo na svoje mjesto.

Također, što zna često biti s omiljenim fotografijama… ostaju nam dugo omiljene – koliko god se mi sami fizički mijenjamo dalje s godinama. Što je ipak problem jer drugi očekuju da nas na profilnoj fotografiji vide kakvi smo sad te da nas po njoj mogu prepoznati.

Profesionalni portret – headshot

Headshot je prvenstveno namijenjen baš za profilnu fotografiju jer prikazuje lice osobe u prvom planu, a isto tako i njene karakterne osobine te je pomno osmišljen – u slučaju da je slikanje za Linkedin se analiziraju svi aspekti potrebni da je za tu mrežu ta fotografija uspješna, u smislu da baš određenoj ciljanoj publici šalje točno definiranu poruku uz prikaz karaktera osobe s poslovnog aspekta ali i cjelokupno je predstavlja.

Ovo se sve postiže uz odabir svjetla, postavki opreme te kadra i kompozicije, uz pozu i ciljani izraz lica – što s jedne strane može izgledati namješteno no opet i naglasiti pomno planiranje pri kreiranju ove fotografije. Ovo su pozitivne strane ovakvog pristupa i usmjerenog slikanja za Linkedin…

A naravno ima i svoje negativne strane: gledano što se tiče popriličnog ulaganja, i što se tiče vremena, i financija ali i rada kod planiranja – za fotografiju s konačnim vijekom trajanja od kojih 2-3 godine. Jer, dok se ostale ovdje navedene fotografije već ili dogode ili iz drugih razloga nastanu, headshot nastaje s jednom, primarnom namjenom (iako je ovdje tema slikanje za Linkedin, može biti i za druge namjene; u smjeru glumačkih ili umjetničkih headshota npr.) te taj proces ipak traje i nemamo već postojeću fotografiju koja se samo upotrijebi.

 

 

Slikanje za Linkedin – da ili ne?

Uz ove sve navedene tipove mogućih fotografija koje bi se upotrijebile za Linkedin – odgovor na ovo pitanje je ipak na svakoj osobi zasebno da odluči ovisno o vlastitim planovima i mogućnostima. Nemoguće je reći generalno da li je potrebno odvojeno slikanje za Linkedin za koga ili ne, bez dubljeg ulaženja u namjere te osobe što se tiče njenog prisustva na toj mreži.

Već postojeće fotografije (za dokumente, omiljene od prije) su doduše rijetko savršen izbor, no ukoliko je osobi potrebno samo prikazati svoj izgled bez ikakvih daljnjih poslovnih planova kroz svoje prisustvo na mreži i/ili potrebe za osobnim brandingom – dovoljne. Dobro je napomenuti da bi ipak bilo dobro paziti da je riječ o ažurnim fotografijama, starima maksimalno par godina jer su fizičke promjene na našem licu vidljive, koliko god da ih mi sami ne primjećujemo. Te naravno da je lice na ovim omiljenim fotografijama u prvom planu – neka okvirna mjera bi bila da je kadar poviše nadlaktice ili barem laktova te bez dodatnih elemenata na fotografiji (naročito ne osoba i predmeta, ali i pozadine).

Selfiji također mogu biti neke od omiljenih fotografija te biti već opisane u prethodnom odlomku, no, ukoliko se rade s namjerom baš postavljanja kao profilne na Linkedinu, dobro je unaprijed držati se pravila oko kadra i pozadine te čim boljeg svjetla na licu. Filtri i uljepšavanje u obradi je nešto što ne bi trebalo biti upotrebljavano. Ovo sve naravno nije problem kod profesionalno fotografiranih headshota gdje je briga oko svega navedenog ionako zadaća fotografa.

No, kod planiranih fotografija je dobro razmisliti o očekivanjima osobe koja će gledati fotografiju. Ukoliko je riječ o nekome tko tek dolazi na tržište rada ili pak još o studentu, mala je vjerojatnost da se očekuje pomno isplanirani headshot te će ovdje vjerojatnije selfie biti primjereniji jer će prvi imati za efekt da se previše trudi oko detalja koji su u tom trenu možda manje bitni – no naravno, za sve postoje iznimke.

Tako da – ovisno o trenutnoj poziciji poslovno gledano kao i što se tiče osobnog branda, izbor selfija može i ne mora biti dobar izbor pa čak i kad je izveden savršeno; jer, kao što se od CEO-a tvrtke očekuje da uloži u cjelokupni izgled uključujući i odjeću (ovdje ne mora biti toliko riječ o formalnosti već više o urednosti i brizi za detalje) te se s te strane odabir selfieja nikako ne uklapa, tako će i osobi kojoj osobni brand počiva na spontanosti ovaj odabir odgovarati puno bolje.

Headshot će svakako pridodati dozu ozbiljnosti i predanosti detaljima, uz naravno što se radi s točno određenom namjenom te će ujedno i filtrirati publiku kojoj je namijenjen a ujedno joj prenijeti i željenu poruku, nešto što je neplanirano stvarno lutrija za postići, a s druge strane je za selfie vlastita subjetivna procjena popriličan nedostatak.

Potrebno ulaganje vezano uz postavljanje nekog od navedenih tipova fotografija je isto važan aspekt, no ujedno nešto što će utjecati i na samu percepciju od strane drugih u smjeru ulaganja u poslovanje i osobni brand, bilo to pozitivno ili negativno.