Video u vlastitoj produkciji – 10 za i protiv

16. lipnja 2023.

Video u vlastitoj produkciji – zašto uopće krenuti s videom?

Uz količinu video sadržaja danas nije ni čudno da pomišljaš ima li smisla krenuti s videom – jer, ukoliko je toliko toga već prisutno, možda nije loše da se krene s time? Ovo je naročito interesantno ako video misliš koristiti u poslovne svrhe, gdje ti itekako može pomoći da tvoja poruka bude točno interpretirana ali i primjećena u ostatku informacija.

No, s druge strane, video zahtijeva ulaganja – bilo da se radi o uzimanju vanjske produkcijske kuće, bilo da se radi o nabavci opreme te smišljanju sadržaja koji bi bilo dobro snimiti… i samog pojavljivanja pred kamerom.

 

10 ZA video u vlastitoj produkciji

Možda će biti lakše početi za… pa te ovih 10 razloga toliko uvjeri da ni ne pogledaš ima li što protiv 😉

 

 1. Cjenovno efikasno tj. manje košta nego uzimanje vanjske video produkcijske kuće i/ili snimatelja. Budući da, kad uzimaš nekog izvana, ovo plaćaš ili po satu / danu ili po projektu, troškovi se mogu itekako nakupiti – a kod vlastitog videa ulaganje u opremu i znanje radiš samo jednom.
 2. Autentičnost je nešto što je sigurno na visokom mjestu kad se predstavljaš drugima – a kad radiš video u vlastitoj produkciji je ovo zagarantirano. Nitko neće bolje ispričati tvoju priču nego ti sam/a. Niža kvaliteta prema profesionalno ispoliranim videima se za autentičnost također shvaća kao poprilična prednost!
 3. Direktna komunikacija s publikom tj. klijentima jer kroz svaki video, osluškivanjem feedbacka, možeš dotaknuti teme koje njih interesiraju i koje su im važne. Planove mijenjaš doslovno kad želiš – čak i tijekom samog videa (donji primjer video sadržaja – odgovori na pitanja publike direktno u realnom vremenu!).
 4. Kreativna sloboda – istina, možda ovo na prvu ne shvaćaš kao prednost, no nakon par videa, ideje i kreativnost općenito će dolaziti same od sebe, a ovo samo dodatno drugima potvrđuje već prije spomenutu autentičnost.
 5. Fleksibilnost kad radiš video u vlastitoj produkciji jer ne ovisiš o nikome drugome, njihovim slobodnim terminima i dostupnosti kao ni potrebi dugotrajnog planiranja za svaki video. Doslovno kad nađeš slobodnih par minuta u danu možeš kreirati video.
 6. Brzina izrade samog videa ali i objave istih. Bez potrebe za planiranjem unaprijed, kao i provjerama te čekanjem na isporuku, samo o tebi ovisi koliko brzo će određeni video biti objavljen, što može biti i odmah nakon snimanja.
 7. SEO prednosti – Google ali i ostale tražlice (Youtube naročito) obožavaju video. Toliko da će ga često predložiti pred već postojećim tekstovima. Razlog? Ljudi zbog nedostatka vremena sve manje čitaju te im je sadržaj u video obliku privlačniji jer ga mogu konzumirati kad god.
 8. Prilika za učenje prilikom kreiranja videa, ali i interakcije s klijentima na osnovu njega (koja je puno veća nego za tekstualni sadržaj) također nije nešto što je za zanemariti – jer ćeš na taj način biti ispred drugih.
 9. Potvrda da si stručnjak u svom području – jer, da bi se pojavili pred kamerom i pričali o nečemu svakako treba imati znanja, a dodatna mogućnost pokazati to još i kroz primjere je nešto što će potencijalni klijenti itekako znati cijeniti.
 10. Angažman gledatelja i to ne u onom ispraznom lajkanju kao što je uobičajeno već danas, već direktno uz razgovor vezano uz prikazane teme, iskreni interes te dijeljenje sadržaja (najčešće direktno!) s onima za koje misle da bi im određeni video sadržaj bio interesantan.

10 PROTIV videa u vlastitoj produkciji

Eh sad, onih 10 težih stvari radi kojih rijetko tko počne… no ukoliko te nijedna od njih ne impresionira dovoljno da odustaneš – želim ti dobrodošlicu u malobrojni krug onih koji itekako naprave prednost zbog onih 10 ZA…

 

 1. Traži vještinu i stručnost što je definitivno istina, no uz današnje AI alate je izrada videa, barem što se tiče razine za vlastite potrebe, bliže nego ikad. No, da se ne lažemo, određeno ulaganje u učenje i rad je i dalje potrebno.
 2. Potrebno je uložiti vrijeme u planiranje, snimanje i editiranje. Dok je za pisanje sadržaja poput bloga ili posta na društvenim mrežama to dovoljno “samo” napisati (naravno, nije ni ovo uvijek mačji kašalj), uz video nakon toga tek na red dolaze dodatna dva koraka – snimanje i edit videa prije objave.
 3. Manja kvaliteta je nešto što je i za očekivati ukoliko radiš video sam/a jer se ne može uspoređivati s produktom od strane profesionalne ekipe… ali u slučaju kad je sadržaj interesantan i poučan ovo i ne mora biti uvijek dealbreaker za gledatelja. Naravno, osim ukoliko nije riječ o čistom predstavljanju proizvoda u vidu reklame za široke medije.
 4. Manjak profesionalizma je nešto što se nadovezuje na gornji razlog, jer visoko ispolirani videi itekako mogu dići vrijednost brenda u smjeru pokazivanja ulaganja u ovaj vid prezentacije.
 5. Nekonzistentnost – bez unaprijed posloženih procedura i sustava snimanja videa, svaki video će izgledati drugačije. Djelomično i iz razloga što svaki novi video pokazuje dodatnu razinu vladanja opremom i alatima – za ovo je nekad dobro ostaviti uratke iz perioda učenja da nikad ne ugledaju svjetlo dana prema van.
 6. Ulaganje i potrebni resursi u obliku opreme ali i softvera potrebnog za edit. Oprema je doduše u međuvremenu puno pristupačnija, a već i naši džepni digitalni ljubimci (mobilni telefoni) imaju poprilične mogućnosti za snimanje kao i aplikacije na njima – pa ovo može poslužiti za prezentaciju na društvenim mrežama.
 7. Potencijalna negativna kritika  – kad se na početni rad dobije negativna kritika (kad bilo što počinjemo, postoji mogućnost da se to dogodi), ona itekako može djelovati demotivirajuće te je u svakom slučaju potrebno biti spreman je prihvatiti u smjeru poboljšanja a ne odustajanja od svega.
 8. Nepoznavanje kanala distribucije može smanjiti doseg videa dok se ne stekne iskustvo s ovim dijelom produkcije te može izgledati da je ustvari odabrana pogrešna strategija prema prethodno upotrebljavanim kanalima i ustaljenoj praksi.
 9. Tehničke poteškoće poput lošije video kvalitete, problema sa zvukom, prikazom na određenoj platformi i slično… su sve nedaće koje su vrlo vjerojatno dok se ne prođe početni period učenja rada s novom tehnologijom.
 10. Nepoznavanje medija u vidu prenošenja poruke budući da je video drugačija platforma od teksta ili postavljanja statičnih slika – nemogućnost prenošenja željene poruke u ovom obliku, uz poteškoće samog stajanja pred kamerom su realni problemi koji su za očekivati.

 

 

Video u vlastitoj produkciji – krenuti li uopće u to?

Pitanje na koje ustvari svatko sam treba odgovoriti – no za većinu je moguće tvrditi da će razlozi ZA prevagnuti one PROTIV (koji se ionako mogu uz učenje i rad pobijediti) prema trenutnom stanju konzumacije video sadržaja na društvenim mrežama ali i webu.

Zanima li te više – iz vlastita iskustva, početni koraci su najteži dok je tehnika ustvari manja poteškoća; stoga bi ti možda mogla pomoći ova radionica da kreneš.

Želiš saznati više kroz video? Naravno, ovdje je jedna epizoda fotkasta lajv koja objašnjava više o ovoj temi. Kroz video, naravno: